Περισσότεροι από 750 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι υποφέρουν από χρόνιες και σοβαρές ασθένειες και παραμένουν πίσω από τα κάγκελα, συμπεριλαμβανομένων 23 καρκινοπαθών ασθενών, ανέφερε σήμερα ο Σύλλογος για Θέματα Κρατουμένων Waed.
Ο σύλλογος δήλωσε ότι η αύξηση του αριθμού των ασθενών κρατουμένων επιβεβαιώνει ότι «η εσκεμμένη ιατρική αμέλεια εναντίον τους έχει φτάσει στα χειρότερα επίπεδα, ειδικά τους τελευταίους μήνες».
«Η Κατοχή απορρίπτει σκόπιμα τα περισσότερα από τα αιτήματα των κρατουμένων για ιατρικές εξετάσεις, χειρουργεία και μεταφορά σε κλινικές», πρόσθεσε ο σύλλογος.
Ο πάσχων από καρκίνο του μυελού των οστών κρατούμενος Ουαλίντ Ντακά, τον οποίο οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να αφήσουν ελεύθερο, βρίσκεται τώρα στις τελευταίες του ημέρες μετά από εκτομή πνεύμονα και καρδιακό καθετηριασμό και το σώμα του δεν ανταποκρίνεται στη χημειοθεραπεία, η οποία χορηγήθηκε πολύ αργά.
Ο 61χρονος Ουαλίντ Ντακά κρατείται από το 1986 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της αντίστασης στην κατοχή. Η ποινή του αργότερα μειώθηκε σε 37 χρόνια.
Το 2018, προστέθηκαν δύο χρόνια στην ποινή του και πριν από λίγα χρόνια, η σύζυγός του, Σαναά Σαλαμέ, μπόρεσε να γεννήσει την κόρη τους, Μιλάντ, αφού έβγαλε λαθραία το σπέρμα του Ντάκα από τη φυλακή.
Ο Ντάκα θεωρείται ένας από τους πιο εξέχοντες συγγραφείς και στοχαστές του Κινήματος των Παλαιστινίων Αιχμαλώτων.
Χθες, μια ισραηλινή επιτροπή πρόωρης απελευθέρωσης απέρριψε νέο αίτημα για την απελευθέρωση του Ντακά, παρά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση δεν ήταν στη δικαιοδοσία της και παρέπεμπψε το αίτημα σε άλλη επιτροπή.
Εκτός από τον Ντακά, ο 20χρονος κρατούμενος Ασίφ Αλ-Ριφάι θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις στις ισραηλινές φυλακές. Πρόσφατες εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο καρκίνος εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός του και ότι υποφέρει ψυχολογικά.
Ο σύλλογος Waed υπογράμμισε ότι αυτό που ονομάζουν «κλινική» στη φυλακή Ράμλα έχει γίνει το χειρότερο και πιο βάναυσο μέρος μέσα στις φυλακές. Οι άρρωστοι κρατούμενοι προτιμούν να μην μένουν εκεί παρά την επείγουσα ανάγκη τους για θεραπεία και φροντίδα. Ωστόσο, οι πρακτικές στην κλινική δείχνουν ότι υπάρχουν οδηγίες για να υπάρξει βλάβη σε βάρος των άρρωστων κρατουμένων.
Η κλινική της φυλακής Ράμλα, περιγράφεται από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους ως «σφαγείο», καθώς δεν πληρεί βασικές προδιαγραφές και θεωρείται χειρότερη από την ίδια τη φυλακή.