Οι γυναίκες στην Αργεντινή δεν θα χρειάζονται πλέον συνταγή γιατρού για να λάβουν επείγουσα αντισύλληψη, κοινώς το γνωστό ως «χάπι της επόμενης ημέρας», δήλωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη, διευρύνοντας τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στην παραδοσιακά συντηρητική χώρα της Νότιας Αμερικής.
Η καθολική χώρα και πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την άμβλωση έως και 14 εβδομάδες τον Δεκέμβριο του 2020, στο πλαίσιο ενός κύματος απελευθέρωσης της νομοθεσίας σε όλη την περιοχή, σε πλρη διάσταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες βορειότερα, οι οποίες έχουν κάνει την πρόσβαση στις αμβλώσεις αυστηρότερη.
Στο επίσημο δελτίο, το υπουργείο Υγείας έγραψε ότι το μέτρο θα βοηθήσει στην αποφυγή ακούσιας εγκυμοσύνης βοηθώντας να ξεπεραστούν οι «δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προμήθειες αντισύλληψης και εκπαίδευση» που αντιμετωπίζουν ορισμένοι.
«Αυτό αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην πρόσβαση», δήλωσε η Βαλέρια Ίσλα, διευθύντρια σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στο υπουργείο Υγείας. «Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν αυτήν τη μέθοδο αντισύλληψης ως υποστήριξη πριν συμβεί ένα επείγον περιστατικό».
Η επείγουσα αντισύλληψη είναι ένα ορμονικό χάπι που λαμβάνεται εντός 120 ωρών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία για την πρόληψη της εγκυμοσύνης εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση του ωαρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αν και είναι πιο αποτελεσματικό μέσα σε 12 ώρες.
Το χάπι της επόμενης ημέρας διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή σε τουλάχιστον 70 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής επιτρέπουν επείγοντα αντισυλληπτικά, αλλά ορισμένες απαιτούν συνταγές ή έχουν μια ελάχιστη απαίτηση ηλικίας.
Η Βανέσα Γκαλιάρντι, ηγέτης της αργεντίνικης φεμινιστικής οργάνωσης Juntas y a la Izquierda είπε ότι η κίνηση θα βοηθήσει στον «αποστιγματισμό» του χαπιού της επόμενης μέρας σε μια χώρα όπου επτά στις 10 εφηβικές εγκυμοσύνες ήταν απρογραμμάτιστες, δείχνουν επίσημα στοιχεία.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστευόταν ότι προκαλεί έκτρωση, κάτι που δεν είναι αλήθεια», είπε ο Gagliardi, αναφερόμενος στην κοινή κριτική για την επείγουσα αντισύλληψη από ομάδες υπέρ της ζωής.
Η Αργεντινή ομάδα υπέρ της ζωής DerquiXlaVida είπε ότι το μέτρο είναι ανησυχητικό επειδή «το κράτος ουσιαστικά προσανατολίζεται προς την προώθηση των ματαιωτικών μέτρων».
«Είναι ένας τρόπος αναγνώρισης της αποτυχίας της πρόληψης εγκυμοσύνης, της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της ευθύνης, ακόμη και της δίωξης των συγγραφέων και των υποστηρικτών της σεξουαλικής κακοποίησης», ανέφερε η ομάδα σε μια δήλωση.