ΑΘΗΝΑ
05:30
|
26.04.2024
Επαναπροσδιορίζεται η ενεργειακή στρατηγική, προσφέροντας ως εναλλακτική επιλογή τη δημιουργία ενεργειακών υποδομών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις ενέργειες και στους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο νησί αναφέρθηκε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στην Ημερίδα της Επιτροπής Ενέργεια της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών.

Όπως ανέφερε, την περασμένη Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023, η κοινοπραξία των εταιρειών Chevron, Shell και NewMed Energy υπέβαλε στο υπουργείο Ενέργειας το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής για το κοίτασμα «Αφροδίτη». Σύμφωνα με την κοινοπραξία, σκοπός της αναθεώρησης που ξεκίνησε μετά την εξαγορά της Noble Energy από τη Chevron, είναι η βελτιστοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης, αξιοποιώντας συνέργειες με άλλες υποδομές, οι οποίες βρίσκονται στην Αίγυπτο.

«Το υπουργείο Ενέργειας θα μελετήσει με προσοχή την πρόταση της κοινοπραξίας, για σχολιασμό και διαβουλεύσεις με σκοπό την κατάληξη σε ένα τελικό και κοινά αποδεκτό κείμενο. Σε κάθε περίπτωση, η τελική έγκριση θα προέλθει από την Κυπριακή Δημοκρατία» ανέφερε ο Γιώργος Παπαναστασίου.

Όπως πρόσθεσε αναμφίβολα, το 2023 θα είναι «έτος ορόσημο» για το κοίτασμα Αφροδίτη, αφού ο αδειούχος θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ανάπτυξή του. Όπως τόνισε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους 18 μήνες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι οποίες οδήγησαν στην αύξηση των τιμών ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα, ειδικά στην Ευρώπη, συνθέτουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

«Το παράθυρο ευκαιρίας που έχει παρουσιαστεί δεν θα είναι για πολύ ανοικτό και, γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει, σε συνεργασία με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της ΑΟΖ μας, να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά με την υλοποίηση του ερευνητικού μας προγράμματος και την ανάπτυξη των υφιστάμενων και των μελλοντικών ανακαλύψεων αερίου» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.

O Παπαναστασίου αναφέρθηκε και στις επαφές της Κυπριακής κυβέρνησης με γειτονικές χώρες για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και στις εναλλακτικές επιλογές αξιοποίησης του φυσικού αερίου με την εμπλοκή της Κύπρου, λέγοντας:

«Πρώτιστος στόχος είναι, φυσικά, η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο και, κατά δεύτερο, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Για τον σκοπό αυτό επαναπροσδιορίζουμε την ενεργειακή μας στρατηγική, προσφέροντας ως εναλλακτική επιλογή, για μελέτη από ενδιαφερόμενες εταιρείες, τη δημιουργία των υποδομών, δηλαδή του αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου και του τερματικού υγροποίησης αρθρωτής ή πλωτής τεχνολογίας. Είμαστε πεπεισμένοι πως οι υποδομές αυτές θα δώσουν κίνητρο στους παραγωγούς αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο να τις χρησιμοποιήσουν για να το μεταφέρουν στην Κύπρο, όπου θα υγροποιείται για εξαγωγές ως LNG στην Ευρώπη και τις παγκόσμιες αγορές».

Διευκρίνισε πως για την ευόδωση αυτού του στόχου η Κύπρος εντείνει τις διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για τη σύναψη σχετικής διακρατικής συμφωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

FIFA και Saudi Aramco υπέγραψαν 4ετή συμφωνία συνεργασίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα