ΑΘΗΝΑ
01:20
|
16.05.2024
Στο 37,97%, καθώς οι κρίσιμες συνομιλίες με το ΔΝΤ για τη διάσωση παραμένουν σε αδιέξοδο και η πολιτική κρίση οξύνεται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια οικονομία και μια κοινωνία σε πλήρες αδιέξοδο αποκρυσταλλώνει η χθεσινή ανακοίνωση των αρχών του Πακιστάν πως ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε στο 37,97% τον Μάιο, κάνοντας ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, την ίδια ώρα που οι κρίσιμες συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάσωση της χώρας παραμένουν σε αδιέξοδο και ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους μοιάζει ολοένα και πιο πιθανός.

Αυξανόμενος ακόμα περισσότερο από τον περασμένο Απρίλη όταν βρίσκoνταν στο 36,5% ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Πακιστάν φέρνει τη χώρα στη χειρότερη θέση, από αυτή την άποψη, μεταξύ των χωρών της Νότιας Ασίας, με τη Σρι Λάνκα, η οποία φαίνεται να ανακάμπτει αργά από μια διετή οικονομική κρίση, να ακολουθεί με ετήσιο πληθωρισμό 25,2% τον Μάιο.

Η μηνιαία άνοδος του δείκτη για το Πακιστάν τον Μάιο ήταν 1,58%, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμόδιο γραφείο, προσθέτοντας ότι η αύξηση των τιμών σε λαχανικά, όσπρια, σιτάρι, αλεύρι, ρύζι, αυγά και κοτόπουλο όσο αφορά στα τρόφιμα και οι τιμές των καυσίμων και του φυσικού αερίου προκάλεσαν την αύξηση.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ανοδική τάση από τα μέσα του περασμένου έτους όταν απομακρύνθηκε από την εξουσία ο Ιμράν Χαν, αλλά εκτοξεύτηκε από τις αρχές του 2023, όταν η κυβέρνηση έλαβε επώδυνα μέτρα ως μέρος των δημοσιονομικών προσαρμογών που απαιτούνται από το ΔΝΤ για να ξεκλειδώσει τη στάσιμη χρηματοδότησή του προς τη χώρα.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ περιλαμβάνουν την απόσυρση των επιδοτήσεων, αύξηση των τιμών της ενέργειας, συναλλαγματική ισοτιμία με βάση την αγορά και νέα φορολογία για τη δημιουργία πρόσθετων εσόδων σε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Το Ισλαμαμπάντ λέει ότι έχει ικανοποιήσει τις απαιτήσεις, αλλά το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποδεσμεύσει τη χρηματοδότηση ύψους1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει σταματήσει από τον Νοέμβριο ως μέρος της διευρυμένης διευκόλυνσης 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε το 2019.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ πρόκειται να παρουσιάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της την επόμενη εβδομάδα, ενώ έχει ήδη γίνει γνωστή η υποβάθμιση του αναπτυξιακού δείκτη για το έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου από 5 σε 0,3%.

Χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης έχουν ωθήσει την οικονομία του Πακιστάν στα άκρα, κατάσταση που επιδεινώθηκε από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το ένα τρίτο της χώρας το 2022, την ίδια ώρα που η πολιτική κρίση, με την πρόσφατη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, οδηγεί την κατάσταση στα άκρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε βάση του Ισραήλ σε βάθος 35 χιλιομέτρων

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα