ΑΘΗΝΑ
07:16
|
04.10.2023
Το βιβλίο του Χρήστου Νάτση φιλοδοξεί να μεταδώσει την ομορφιά του παιχνιδιού και σε αυτούς που δεν έχουν κινήσει κανένα πιόνι στη ζωή τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δόμος το βιβλίο του συνεργάτη του Κοσμοδρόμιου Χρήστου Νάτση Το τετράγωνο έξω από τη σκακιέρα. Στιγμιότυπα από την πολιτισμική ιστορία του σκακιού. Το βιβλίο απαρτίζεται από μια επιλογή κειμένων που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Κοσμοδρόμιο και διεκδικούν τώρα μια «χάρτινη ύπαρξη».

Από την περιγραφή της έκδοσης:

«Το βιβλίο αυτό δίνει έμφαση στο τι κάνει, τι προκαλεί το σκάκι, πολιτικοπολιτισμικά, από τα μικρά αντικείμενα-φετίχ που το περιβάλλουν ως τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις στις οποίες συμμετέχει. Δεν είναι μια ιστορία του σκακιού, δεν είναι μια ιστορία για το σκάκι ως μεταφορά, αλλά η ιστορία και η σκέψη μαζί με το σκάκι.

Τα κείμενα που προέκυψαν δεν είχαν την πρόθεση να είναι εξαντλητικά ως προς την τεκμηρίωσή τους. Ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο μίτο κάθε φορά, μαζεύοντας ως άλλος Κοντορεβιθούλης σπαράγματα τροφής από δημοσιεύσεις και τεκμήρια, είχαν ως σκοπό την επιστροφή στη θαλπωρή της σκακιέρας. Οι αφορμές τους ήταν τετριμμένες και γι’ αυτό, θαρρώ, σημαντικές: τα γυαλιά-καθρέπτες του Κορτσνόι στο «παρανοϊκό» ματς του με τον Κάρποβ στις Φιλιππίνες το 1978· μια άλλη Κούβα που οδήγησε στον Καπαμπλάνκα· η κατάσταση των δοντιών του Μιχαήλ Μποτβίνικ· οι διατροφικές συνήθειες του Κράμνικ· η σχέση του Κασπάροβ με τη μητέρα του· οι περιπέτειες ονοματοδοσίας μιας σκακιστικής βαριάντας. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια σειρά κειμένων για την πρωτότυπη σκέψη που παράγει η συγκεκριμένη σκακιστική πρακτική των σκακιστών, όπως φέρ’ ειπείν οι σημειώσεις για τη δημιουργικότητα από τον Αλεξέι Σίροβ.

Η έκδοση δεν απευθύνεται σε σκακιστές, αλλά φιλοδοξεί να μεταδώσει την ομορφιά του παιχνιδιού και σε αυτούς που δεν έχουν κινήσει κανένα πιόνι στη ζωή τους…».

Νέα σκακιστικά κείμενα του Χρήστου Νάτση συνεχίζονται να δημοσιεύονται στο Κοσμοδρόμιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο σφυρί η επιστολή του Κολόμβου που ανακοίνωσε την ανακάλυψη της Αμερικής

Οργισμένοι οι Villagers of Ioannina City με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου

Γιατί κλείνουν τα υπέροχα καφέ των μουσείων;

Η άγρια όψη του εξευγενισμού μέσα από τον φακό του Πολύβιου Ανεμογιάννη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα