Καθώς οι φονικές μάχες στο Σουδάν συνεχίζονται για έβδομη βδομάδα, ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου του Χαρτούμ, ενημέρωσε πως σήμερα, Σάββατο, ένοπλοι των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξςη (RSF), κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του μουσείου εγείροντας φόβους για την ασφάλεια σημαντικών εκθεμάτων που φιλοξενεί.
, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων μούμιων, εν μέσω ενός θανατηφόρου πολέμου.
Μέλη της ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης που πολεμούν τον στρατό εδώ και επτά εβδομάδες για τον έλεγχο του Σουδάν μπήκαν στο μουσείο την Παρασκευή, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Ikhlas Abdellatif, προτρέποντας τους μαχητές να προστατεύσουν την κληρονομιά του έθνους.
Το προσωπικό δεν γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο, τόνισε ο υπεύθυνος του μουσείου, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους μετά τις 15 Απριλίου που ξέσπασαν οι μάχες και απεύθυνε έκκληση στους μαχητές να προστατεύσουν την κληρονομιά του έθνους.
Το μουσείο βρίσκεται σε ένα μεγάλο κτίριο στις όχθες του Νείλου στο κέντρο του Χαρτούμ, κοντά στην κεντρική τράπεζα σε μια περιοχή όπου έχουν λάβει χώρα μερικές από τις πιο σκληρές μάχες.
Μεταξύ των χιλιάδων ανεκτίμητων κειμηλίων του υπάρχουν ταριχευμένες μούμιες που χρονολογούνται στο 2.500 π.Χ., καθιστώντας τις μεταξύ των παλαιότερων και αρχαιολογικά σημαντικότερων στον κόσμο.
Το μουσείο φιλοξενεί επίσης αγάλματα, αγγεία και αρχαίες τοιχογραφίες, με τεχνουργήματα από την εποχή του λίθου μέχρι τη χριστιανική και την ισλαμική εποχή, δήλωσε ο πρώην διευθυντής Χατίμ Αλνούρ.
Η Roxanne Trioux, μέλος μιας γαλλικής αρχαιολογικής ομάδας που εργαζόταν στο Σουδάν, είπε ότι παρακολουθούσαν δορυφορικές φωτογραφίες του μουσείου και είχαν ήδη δει πιθανά σημάδια ζημιάς εκεί πριν από την Παρασκευή, με σημάδια καύσης.
«Δεν γνωρίζουμε την έκταση της ζημιάς στο εσωτερικό του μουσείου», πρόσθεσε.
Οι μάχες στην πρωτεύουσα του Σουδάν συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα παρά τις επαναλαμβανόμενες εκεχειρίες, συμπεριλαμβανομένης μιας διαπραγματευθείσας από τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία υπέγραψαν και οι δύο πλευρές, η οποία πρόκειται να λήξει απόψε.
Μετά από συνεχείς συγκρούσεις, βομβαρδισμούς και κατάληψη πολιτικών κτιρίων, η Ουάσιγκτον και το Ριάντ διέκοψαν τις συνομιλίες και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι επέβαλαν κυρώσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα των δύο πλευρών.