ΑΘΗΝΑ
05:48
|
20.04.2024
Η σημαίνουσα αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε ξανά την Κυριακή να πιέσει για μια 2η προσπάθεια εκτόξευσης κατασκοπευτικού δορυφόρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σημαίνουσα αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε ξανά την Κυριακή να πιέσει για μια δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης κατασκοπευτικού δορυφόρου, καθώς επέκρινε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρώτη, αποτυχημένη εκτόξευση του Βορρά, αναφέρει το Associated Press.

Η προσπάθεια του Βορρά να βάλει τον πρώτο του στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά την περασμένη Τετάρτη απέτυχε καθώς ο πύραυλός του συνετρίβη στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κορεατικής Χερσονήσου. Κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η εκτόξευση επειδή είχε παραβιάσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου που απαγόρευαν στον Βορρά να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική τεχνολογία.

Την Κυριακή, η αδερφή του Κιμ και ανώτερος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος, Κιμ Γιο Γιονγκ, χαρακτήρισε το συμβούλιο του ΟΗΕ «πολιτικό παράρτημα» των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι η πρόσφατη συνεδρίασή του συγκλήθηκε μετά από «αίτημα σαν από γκάνγκστερ» της Αμερικής.

Κατηγόρησε το συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών ότι είναι «μεροληπτικό και αγενές», επειδή αντιμετωπίζει μόνο τις εκτοξεύσεις δορυφόρων του Βορρά, ενώ χιλιάδες δορυφόροι που εκτοξεύονται από άλλες χώρες λειτουργούν ήδη στο διάστημα. Είπε ότι η προσπάθεια της χώρας της να αποκτήσει έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο είναι ένα νόμιμο βήμα για την απάντηση στις στρατιωτικές απειλές που θέτουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

«Η (Βόρεια Κορέα) θα συνεχίσει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα ενός κυρίαρχου κράτους, συμπεριλαμβανομένου αυτού για εκτόξευση στρατιωτικού αναγνωριστικού δορυφόρου», δήλωσε η Κιμ Γιο Γιονγκ σε δήλωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στην προηγούμενη δήλωσή της την Παρασκευή, η Κιμ Γιο Γιονγκ είπε ότι ο κατασκοπευτικός δορυφόρος του Βορρά «θα τεθεί σωστά σε διαστημική τροχιά στο εγγύς μέλλον», αλλά δεν είπε πότε θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης.

Η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας είπε στους νομοθέτες την Τετάρτη ότι πιθανότατα θα χρειαστούν «περισσότερες από αρκετές εβδομάδες» για να μάθει η Βόρεια Κορέα την αιτία της αποτυχημένης εκτόξευσης, αλλά μπορεί να επιχειρήσει μια δεύτερη εκτόξευση σύντομα εάν τα ελαττώματα δεν είναι σοβαρά.

Η Ουάσιγκτον, η Σεούλ και άλλοι επέκριναν την εκτόξευση δορυφόρου του Βορρά για αύξηση των διεθνών εντάσεων και τον προέτρεψαν να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Ένας στρατιωτικός δορυφόρος επιτήρησης είναι μεταξύ μιας λίστας εξελιγμένων οπλικών συστημάτων που ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει δεσμευτεί να αποκτήσει εν μέσω παρατεταμένων εντάσεων ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις αρχές του 2022, ο Κιμ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 δοκιμές πυραύλων σε αυτό που ονόμασε προειδοποίηση για εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Οι ειδικοί λένε ότι ο Κιμ θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το εκσυγχρονισμένο οπλοστάσιο του για να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Ουάσιγκτον και τους εταίρους της στη μελλοντική διπλωματία.

Η Βόρεια Κορέα επιβλήθηκε με γύρους κυρώσεων του ΟΗΕ για τις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις πυραύλων και δορυφόρων. Όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να σκληρύνει αυτές τις κυρώσεις για τις πρόσφατες δοκιμές της Βόρειας Κορέας, επειδή η Κίνα και η Ρωσία, αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ, εμπόδισαν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων να το κάνουν. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΟΗΕ την Παρασκευή, η Κίνα και η Ρωσία συγκρούστηκαν ξανά με τις ΗΠΑ για την αποτυχημένη εκτόξευση του Βορρά.

Μετά από επανειλημμένες αποτυχίες, η Βόρεια Κορέα τοποθέτησε δορυφόρους παρατήρησης της Γης σε τροχιά το 2012 και το 2016, αλλά ξένοι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιος από τους δορυφόρους μετέδωσε εικόνες και άλλα δεδομένα.

Επίσης την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα απείλησε να μην ειδοποιήσει εκ των προτέρων τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για μελλοντικές εκτοξεύσεις δορυφόρων για να διαμαρτυρηθεί για την καταδίκη της ομάδας για τις δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Η επιτροπή θαλάσσιας ασφάλειας του ΙΜΟ ενέκρινε την Τετάρτη ένα σπάνιο ψήφισμα που καταγγέλλει τη Βόρεια Κορέα για εκτοξεύσεις χωρίς την κατάλληλη ειδοποίηση που «απειλούσε σοβαρά την ασφάλεια των ναυτικών και της διεθνούς ναυτιλίας».

Ο Κιμ Μιόνγκ Τσολ, αναλυτής διεθνών σχέσεων στη Βόρεια Κορέα, σε δήλωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, είπε: «Στο μέλλον, ο ΙΜΟ θα πρέπει να γνωρίζει και να λάβει μέτρα από μόνος του κατά την περίοδο της εκτόξευσης δορυφόρων (της Βόρειας Κορέας) και το σημείο πρόσκρουσής του αερομεταφορέα και να είστε έτοιμοι να αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για όλες τις συνέπειες από αυτό».

Πριν από την πρόσφατη εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου, η Βόρεια Κορέα είπε στον ΙΜΟ και την Ιαπωνία ότι μια εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 31 Μαΐου και 11 Ιουνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα