ΑΘΗΝΑ
09:43
|
25.04.2024
Σε ελεύθερη πτώση, παρά τις διαβεβαιώσεις Σιμσέκ, το τουρκικό νόμισμα έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 21 λιρών ανά δολάριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ο υψηλός πληθωρισμός, η κατάρρευση της λίρας και το αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα είναι πιθανό να επιδεινώσουν την οικονομική κρίση στην Τουρκία», ισχυρίζεται ο Γερμανός οικονομολόγος Νόρμπερτ Τόφαλ μετά την επανεκλογή Ερντογάν.

«Η αδύναμη λίρα κάνει τις εισαγωγές στην Τουρκία όλο και πιο ακριβές, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό. Ούτε η εισαγωγή λιγότερων αγαθών θα πετύχει, η εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές είναι πολύ υψηλή», συμπληρώνει ο Τόφαλ σε συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel.

Ο Ερντογάν, συνεχίζει ο οικονομολόγος, «πιστεύει ότι μπορεί να παρακάμψει τους οικονομικούς νόμους. Αλλά ούτε αυτό θα το καταφέρει. Το βλέπετε ήδη στην αντίδραση των χρηματαγορών μετά την επανεκλογή του. Η τουρκική λίρα έπεσε αμέσως σε ιστορικό χαμηλό.» Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν συρρικνωθεί μαζικά. «Η αύξηση των εξαγωγών, για τα οποία εισέρχεται συνάλλαγμα ή ο τουρισμός δύσκολα θα μπορέσουν να την έλλειψη συναλλάγματος. Τα capital controls είναι πιθανό να επεκταθούν. Θα μπορούσε να προκληθεί κρίση ισοζυγίου πληρωμών», ισχυρίζεται ο Τόφαλ.

Μπορεί το χρέος της Τουρκίας να είναι περίπου 35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) – χαμηλότερο από ό,τι στις περισσότερες χώρες του ευρώ, το ιδιωτικό χρέος στην Τουρκία ανέρχεται όμως στο 180% του ΑΕΠ, «ποσοστό τεράστιο», σύμφωνα με τον Τόφαλ. «Οι οφειλέτες δεν έχουν σχεδόν καθόλου αποθέματα ή την ευκαιρία να δανειστούν χρήματα στο εξωτερικό, επειδή η εξυπηρέτηση του χρέους γίνεται ολοένα και πιο ακριβή όσο πέφτει η λίρα.» επισημαίνει

«Ο ίδιος ο Ερντογάν λέει ότι τα κράτη του Κόλπου έχουν στηρίξει τη λίρα και υπάρχουν επίσης φήμες ότι μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τη Ρωσία», αναλύει ο οικονομολόγος. «Αλλά για πόσο καιρό και υπό ποιους όρους θα είναι αυτές οι χώρες διατεθειμένες να διευθετήσουν ένα τουρκικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών; Σίγουρα υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας του τουρκικού κράτους. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα συμβεί αυτό. Αλλά αν συμβεί, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν», καταλήγει ο οικονομολόγος.

Νέα πτώση για την τουρκική λίρα

Εντωμεταξύ σε νέα επίπεδα ρεκόρ έφθασε, σήμερα Τρίτη, η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι της τουρκικής λίρας, ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα των 21 λιρών ανά δολάριο.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό δολάριο ξεκίνησε τις συναλλαγές της ημέρας στην επίσημη αγορά στις 21,67 λίρες, ενώ αντίστοιχα από ρεκόρ σε ρεκόρ πάει και η τιμή του ευρώ που έφθασε στις 23,71 λίρες.

Προεκλογικά η αξία της τουρκικής λίρας κρατήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν υπερτιμημένη με τεχνικά μέσα, εξαντλώντας όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλαμβάνοντας προχτές καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, ο Μεχμέτ Σιμσέκ προανήγγειλε επιστροφή σε πιο «ορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές, σηματοδοτώντας αλλαγή πορείας από τις συνταγές Ερντογάν, που στην αιχμή τους βρίσκεται η πολιτική χαμηλών επιτοκίων. «Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από την επιστροφή σε μια λογική βάση. Μια τουρκική οικονομία βασισμένη σε κανόνες θα είναι σημαντική για την επίτευξη της επιθυμητής ευημερίας. Θα δώσουμε προτεραιότητα στη μακροοικονομική σταθερότητα».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα