ΑΘΗΝΑ
01:23
|
24.09.2023
Εικόνες πλαστικής ρύπανσης στον κόσμο και ένας ΟΗΕ που μένει στις συζητήσεις και υποκύπτει στη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων.
Νησιά Σόκο, Χονγκ Κονγκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καλές και σημαντικές οι συζητήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Στις 2 Ιουνίου ολοκληρώθηκε στο Παρίσι η δεύτερη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση στο Παρίσι (INC2). Για άλλη μια φορά αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι, ότι οι χώρες-παραγωγοί πετρελαίου και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδυναμώσουν την προσπάθεια για μια Παγκόσμια Συνθήκη για Πλαστικά.  

«Είναι πλέον σαφές ότι η λύση στην πλαστική ρύπανση δεν είναι ούτε η ανακύκλωση, ούτε η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης. Αυτό που χρειάζεται είναι μια διεθνής, νομικά δεσμευτική συμφωνία, που θα εξετάζει όλο τον κύκλο ζωής των πλαστικών και θα φέρει την παραγωγή τους σε βιώσιμα επίπεδα. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία», δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Η πλαστική ρύπανση και η κλιματική κρίση είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, γι’ αυτό και μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά πρέπει να μειώσει την παραγωγή πλαστικού δραστικά. Έτσι, θα υπάρχει ευθυγράμμιση με την ανάγκη να συγκρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5οC και ταυτόχρονα να απομακρυνθούν οι κοινωνίες από την πλαστική εξάρτηση. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, θα θεωρείται αποτυχία. Το επόμενο ραντεβού για το ίδιο ζήτημα δόθηκε για το τέλος του 2023 στην Κένυα. Μέχρι τότε αυτές οι εικόνες των θαλασσών σε όλο τον κόσμο λένε πολλά για το ποιοι… είμαστε και πόσο συνηθίσαμε τα σκουπίδια μας:

Η ψαριά… μετά από τσουνάμι στην Ιαπωνία. Έκθεμα στο ενυδρείο του Βανκούβερ στον Καναδά
Αστερίας σε κυπελάκι, στην ακτή Μπρέντγουντ στο Βανκούβερ
14 εκ. τόνοι πλαστικών επιπλέουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο
Δικό σου; Φωτογραφία του Τζάστιν Χόφμαν για την Greenpeace
Θάνατος από ασφυξία στην Τάφρο των Μαριανών  
Στα βοσκοτόπια του αρχιπελάγους της Ινδονησίας
Το στόμα της φάλαινας – Ένα έργο Τέχνης στην ακτή Naic της Μανίλας στις Φιλιππίνες
Πλαστικά παιχνίδια σε πλαστικές παιδικές χαρές δίπλα στο κύμα, Μανίλα
Μετά τα ψώνια σας, Φιλιππίνες
Βαρκάδα εθελοντών καθαρισμού στον ποταμό Βάτσα της Βουλγαρίας
Μια φωτισμένη μέδουσα σε ακτή της Γκάνας. Έργο ακτιβιστών κατά της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και άλλων πρότζεκτ που αδιαφορούν για τη βιοποικιλότητα και τη ζωή των άλλων στους ωκεανούς.
«Ο βυθός είναι το σπίτι μου». Πράγα, υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορία
Γιγάντια… κουράδα φτιαγμένη από πλαστικά της θάλασσας – Ένα γλυπτό στην ακτή Μπόντι της Αυστραλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Η αστυνομία της Φλόριντα σταμάτησε 10χρονο οδηγό στον αυτοκινητόδρομο

Πώς η φαιντανύλη «σαρώνει» τις ΗΠΑ

Η Τουρκία συνέλαβε 439 παράτυπους μετανάστες και έσωσε 102 την ίδια μέρα

Ο λιβανέζικος στρατός λέει ότι αντάλλαξε δακρυγόνα και βόμβες καπνού με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα