Τα εμβόλια κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που δοκιμάζονται στο Βιετνάμ είναι κοντά στην έγκριση, δήλωσαν αξιωματούχοι κτηνιατρικών αρχών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας νόσου των ζώων που καταστρέφει τακτικά χοιροτροφικές μονάδες παγκοσμίως.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει διαταράξει εδώ και χρόνια την παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο χειρότερο ξέσπασμα το 2018-19, περίπου ο μισός πληθυσμός των εγχώριων χοίρων πέθανε στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, προκαλώντας ζημίες που υπολογίζονται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μετά από δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών λόγω της πολυπλοκότητας του ιού, δύο εμβόλια που αναπτύχθηκαν από κοινού από Αμερικανούς επιστήμονες που δοκιμάζονται σε μεγάλα πιλοτικά προγράμματα από εταιρείες του Βιετνάμ δείχνουν «πολύ ελπιδοφόρα» αποτελέσματα, δήλωσε ο Γκρεγκόριο Τόρες, επικεφαλής του τμήματος επιστήμης στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την υγεία των ζώων (WOAH).
«Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο κοντά στο να πάρουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να λειτουργήσει», είπε ο Τόρες, σημειώνοντας ότι τα δύο εμβόλια είχαν «τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν» και να εγκριθούν για πώληση σε όλο τον κόσμο.
Και τα δύο εμβόλια έχουν λάβει έγκριση στο Βιετνάμ για πιλοτική εμπορική χρήση, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί. Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση σε εθνικό επίπεδο, το πρώτο εμβόλιο για την αφρικανική πανώλη των χοίρων και πιθανές πωλήσεις στο εξωτερικό.
Ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τόμας Βίλσακ δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρχει ενδιαφέρον για προληπτικές αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από τον ιό.
«Θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον προφανώς», είπε ο Βίλσακ σε συνέντευξή του στο Reuters τον Απρίλιο, μιλώντας για πιθανές αγορές των βιετναμέζικων εμβολίων.
Τα εμβόλια δοκιμάστηκαν στο Βιετνάμ, όπου η πανώλη των χοίρων αποτελεί μόνιμη απειλή, επειδή δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν στις ΗΠΑ καθώς ο ιός δεν υπάρχει εκεί.
Από το 2021, η πανώλη των χοίρων, η οποία δεν είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο, έχει αναφερθεί σε σχεδόν 50 χώρες και προκάλεσε περίπου 1,3 εκατομμύρια θανάτους χοίρων, δήλωσε ο WOAH σε τακτική έκθεση την περασμένη εβδομάδα.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν μεγάλα κρούσματα, αλλά ο δανειστής αγροτικών επιχειρήσεων Rabobank προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι η πιθανή εξάπλωση της νόσου, ειδικά στην Κίνα, παραμένει μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων για την παγκόσμια βιομηχανία χοιρινού κρέατος.