ΑΘΗΝΑ
06:53
|
27.04.2024
Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ερντογάν με τους ομολόγους του σε Ρωσία και Ουκρανία τέθηκε η καταστροφή του φράγματος Νόβα Κακχόβκα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Προέδρους Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η περίεργη κατάρρευση μεγάλου μέρους του φράγματος Νόβα Κακχόβκα στην Ουκρανία και για την οποία ανταλλάσσουν κατηγορίες Κίεβο και Μόσχα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με το Ρώσο Πρόεδρο άκουσε τον τελευταίο να επιρρίπτει την ευθύνη σε «Ουκρανούς δολιοφθορείς» την ανατίναξη μέρους του φράγματος χαρακτηρίζοντας την πράξη «βάρβαρη επίθεση» που οδήγησε σε «μια τεράστια οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή». Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την ουκρανική κυβέρνηση πως κλιμακώνει την ένταση χρησιμοποιώντας «τρομοκρατικές μεθόδους» και σαμποτάζ στη Ρωσία.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου Ερντογάν, οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν το ενδεχόμενο να συσταθεί διεθνής επιτροπή που θα ερευνήσει την καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Νόβα Κακχόβκα.

Για το ίδιο θέμα μίλησε αργότερα και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου TASS,  ο Ερντογάν του πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής «ειδικών από τις δύο αντιτιθέμενες πλευρές (σ.σ. Ουκρανία και Ρωσία), τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση έκρηξης στον υδροηλεκτρικό σταθμό Κακχόβκα».

Ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε πως η χώρα του είναι έτοιμη «να κάνει το παν για τη συγκεκριμένη υπόθεση» και πως «είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός διαπραγματεύσεων που είχε χρησιμοποιηθεί για το ζήτημα της εξαγωγής των (ουκρανικών και ρωσικών) σιτηρών». Ανέφερε δε πως όσο συνεχίζεται η σύγκρουση είναι αδύνατο να αποτραπούν οι ανθρώπινες απώλειες επομένως «η ιδέα επιστροφής στις διαπραγματεύσεις πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο. «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις αποφασισμένες προσπάθειες για μία δίκαιη ειρήνη» κατέληξε η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα