ΑΘΗΝΑ
07:28
|
24.04.2024
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τις προσπάθειες για ομαλοποίηση των σχέσεων αραβικών χωρών με το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ παραμένουν «αφοσιωμένες» στους Άραβες εταίρους τους στον Κόλπο δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της συνόδου του ΗΠΑ-Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στο Ριάντ, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκηπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν και τον πρωθυπουργό και πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Οι ΗΠΑ λένε σε αυτή την περιοχή πως συνεχίζουν να έχουν βαθιά επενδύσει στις εταιρικές σχέσεις με όλους εσάς» είπε ο Μπλίνκεν κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου ΗΠΑ-GCC. Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε στη συνέχεια το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου «πυρήνα του οράματός μου για μία πιο σταθερή Μέση Ανατολή, πιο ασφαλή και πιο ευημερούσα».

Σε άλλο σημείο επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την εμβάθυνση των προσπαθειών ομαλοποίησης σχέσεων αραβικών χωρών με το Ισραήλ, αλλά και για την επίτευξη μίας «απόφασης για τη σύγκρουση στην Υεμένη» αλλά και την εξεύρεση «μία πολιτικής λύσης στη Συρία που θα διατηρεί την ενότητα και κυριαρχία της χώρας εκπληρώνοντας τους στόχους του λαού της». Πρόσθεσε επίσης πως οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν».

Η τριήμερη επίσκεψη που ξεκίνησε την Τρίτη, 6 Ιουνίου, ο Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία, ολοκληρώνεται την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, με την σύνοδο των χωρών της «Διεθνούς Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Τη μέρα άφιξης του Μπλίνκεν στη Τζέντα, είχε ανοίξει η πρεσβεία του Ιράν στη Σαουδική Αραβία μετά από επτά χρόνια χάρη στη συμφωνία της 10ης Μαρτίου που υπεγράφη στο Πεκίνο ανάμεσα σε Ιρανούς και Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα