ΑΘΗΝΑ
03:28
|
04.05.2024
Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων δυνάμεων με αφορμή (αλλά όχι μόνο) τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αλεξανδρούπολη έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε κέντρο διερχομένων ξένων πρεσβευτών που έχουν ευθυγραμμιστεί με την πολεμοκάπηλη και επικίνδυνη πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ρωσία, στο φόντο βεβαίως του πολέμου στην Ουκρανία.

Πληροφορίες του «Βηματοδότη» της εφημερίδας Το Βήμα αναφέρουν πως πριν λίγες μέρες (Παρασκευή, 2 Ιούνη) βρέθηκαν εκεί οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Μολδαβίας και η διπλωματική επιτετραμμένη της Ρουμανίας για να ενημερωθούν «για τον κάθετο διάδρομο» που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Ουκρανία παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια. Ο νευραλγικός αυτός διάδρομος αναζωπυρώνει το έντονο ενδιαφέρον ξένων χωρών για την Αλεξανδρούπολη που έχει μετατραπεί, μεταξύ άλλων, σε κομβικό σημείο μεταφοράς στρατιωτικού και άλλου υλικού προς τα μέτωπα της Ουκρανίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως την μέρα της «εκδρομής» των τεσσάρων πρεσβευτών και της Ρουμάνας διπλωματικής επιτετραμμένης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φόρτωνε πυρομαχικά προς την Ουκρανία πλοίο που είχε μισθωθεί από τον ιταλικό στρατό. Εκεί οι πέντε ανώτεροι διπλωμάτες έμαθαν πως από βδομάδα καταφθάνει και ένα αμερικανικό θηριώδες σκάφος με δυνατότητες μεταφοράς αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων…

Οι διπλωμάτες από Ουκρανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μολδαβία παρακάθισαν σε γεύμα που τους παρέθεσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης προκειμένου να τους ενημερώσει ή να συζητήσουν γύρω από θέματα όπως οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, η οικονομία, η ανάπτυξη υποδομών, διαδρόμων και δικτύων που συνδέουν την Ελλάδα με Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΛΑ

Σχετική ανακοίνωση με αφορμή τις συναντήσεις του με τους ξένους πρέσβεις εξέδωσε σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα adesmeuti.gr  ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ, αναφέροντας:

«Μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε συνάντηση διπλωματών 5+1 κρατών της δυτικής πλευράς της Μαύρης Θάλασσας, μία πρωτοβουλία του Αμερικανού Πρέσβη Γιώργου Τσούνη, και να συζητούμε με τους Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βουλγαρίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, την Επιτετραμμένη της Ρουμανικής Πρεσβείας και την Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ, τις προοπτικές εμβάθυνσης της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και την ενίσχυση των υποδομών, διαδρόμων & των δικτύων που διέρχονται και διασυνδέουν τις χώρες μας».

Ο «Βηματοδότης» σημειώνει πως στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα και ο Κινέζος Πρέσβης στην Αθήνα που συνάντησε τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, επιλέγοντας να αναφερθεί με δηλώσεις του στην… «κομψότητα της πόλης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα