ΑΘΗΝΑ
03:01
|
27.07.2024
Το μόνο που ελπίζουμε, είναι οι εταιρείες ροής περιεχομένου να μην αρχίζουν να προβάλλουν ταινίες της Βλαχοπούλου ή άλλα γνωστά μέσα στην απελπισία τους!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αν αναρωτιέστε γιατί το περιεχόμενο των κολοσσιαίων πλατφορμών ροής περιεχομένου οδεύει από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα να μην έχετε να συνοδέψετε με τίποτα της προκοπής το φαγητό σας και τίποτα, πλέον, δεν μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά τα άνοστα βράδια σας οπότε καταφεύγετε σε επαναλήψεις, υπάρχει η απάντηση. Οι σεναριογράφοι στις ΗΠΑ απεργούν από τις αρχές του Μαΐου και καμία πένα -ή πληκτρολόγιο- δεν τίθεται σε λειτουργία μέχρι να εισακουστούν και να πραγματοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Και τα πράγματα φαίνεται πως θα μείνουν ακόμα περισσότερο στάσιμα, καθώς στο κύμα των απεργιών ενδέχεται να προστεθούν και οι ηθοποιοί. Σε μια ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης, τα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση SAG-AFTRA το οποίο μετρά πάνω από 160.000 μέλη, ψήφισαν κατά 97,91% υπέρ της εξουσιοδότησης για απεργιακή δράση πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα προσεχή συμβόλαια, με σχεδόν 65.000 μέλη να ψηφίζουν για ποσοστό 47,69% των δικαιούχων ψηφοφόρων.

Βέβαια, η ψήφιση της απεργίας δεν σημαίνει ότι το σωματείο προκηρύσσει όντως απεργία, αλλά θα χρησιμοποιήσει αυτό το ψήφισμα ως μέσο πίεσης με τις εταιρείες και τους εργοδότες των εργαζομένων στο Hollywood. Το σωματείο SAG-AFTRA έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις στις 7 Ιουνίου με τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, με τα τρέχοντα τηλεοπτικά/θεατρικά συμβόλαια των μελών του SAG-AFTRA να λήγουν τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου 2023. Το ψήφισμα εξουσιοδοτεί το Εθνικό Συμβούλιο του σωματείου να ξεκινήσει μια απεργία εάν το AMPTP δεν καταλήξει σε δίκαιη συμφωνία με τους συνδικαλιστές.

Μετά την ψηφοφορία, η πρόεδρος της SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσερ -γνωστή από την τηλεοπτική σειρά των 1990’s «Η Νταντά», είπε στα μέλη του συνδικάτου ότι ήταν «περήφανη για όλους εσάς».

«Μαζί ενωμένοι χτίζουμε ένα νέο συμβόλαιο που τιμά τις συνεισφορές μας σε αυτόν τον αξιόλογο κλάδο, αντικατοπτρίζει το νέο ψηφιακό και streaming επιχειρηματικό μοντέλο και φέρνει ΟΛΕΣ τις ανησυχίες μας για προστασίες και οφέλη στο τώρα!» έγραψε η Ντρέσερ. «Μπράβο Sag-Aftra, είμαστε σε αυτό για να κερδίσουμε».

Την αλληλεγγύη τους προς τους σεναριογράφους είχαν ήδη δείξει μεγάλα ονόματα του Hollywood, όπως η Σούζαν Σάραντον και ο Μαρκ Ράφαλο, καθώς πολλά μέλη του σωματείου των ηθοποιών έδιναν συνεχώς το παρόν στις πικετοφορίες και τις εκδηλώσεις των απεργών σεναριογράφων, δηλώνοντας ότι αν χρειαστεί θα προσχωρήσουν και οι ίδιοι σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Βέβαια, το Σωματείο Σκηνοθετών της Αμερικής (DGA) κατέληξε σε μια δοκιμαστική, ξεχωριστή συμφωνία με ορισμένα στούντιο για ζητήματα όπως οι μισθοί, οι αποζημειώσεις και η τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που ενδεχομένως να λειτουργήσει ως ανάχωμα για μια ολοκληρωτικά παραλυτική κατάσταση για το Hollywood, το οποίο φοβόταν ότι και οι τρεις συντεχνίες -σεναριογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες- θα απεργούσαν όλοι μαζί.

Αυτό το σενάριο άλλαξε αργά το Σάββατο όταν το DGA, το οποίο εκπροσωπεί 19.000 σκηνοθέτες κινηματογράφου, τηλεόρασης και εμπορίου, ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε μια «πραγματικά ιστορική» δοκιμαστική συμφωνία με τα στούντιο. Οι όροι, που δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομερώς στον Τύπο ή στις άλλες συντεχνίες, θα παρουσιαστούν στο διοικητικό συμβούλιο της DGA την Τρίτη για έγκριση και στη συνέχεια στα μέλη για επικύρωση.

Η δοκιμαστική συμφωνία που αποδέχτηκε το σωματείο των σκηνοθετών έχει βρει δριμύτατους επικριτές ανάμεσα στους απεργούς σεναριογράφους, οι οποίοι κατηγόρησαν, εμμέσως πλην σαφώς, τους σκηνοθέτες ως απεργοσπάστες. Ταυτόχρονα, υπενθύμισαν ότι αντίστοιχες επιλογές είχαν κάνει και κατά τη διάρκεια των απεργιών του 2007, αφήνοντας στον αέρα πολλούς σεναριογράφους συναδέλφους τους.

«Μηδενική έκπληξη», έγραψε στο Twitter ο τηλεοπτικός και κινηματογραφικός συγγραφέας Στίβεν ΝτεΚάιτ. «Το AMPTP συνεχίζει να χρησιμοποιεί την κουραστική παλιά συνταγή. Και η DGA δυστυχώς συνεχίζει να ακολουθεί τη γραμμή, γνωρίζοντας ότι μπορούν να καταστείλουν την αποφασιστικότητα της WGA (το σωματείο των σεναριογράφων) να επιτύχει μια πραγματικά ιστορική συμφωνία. Απογοητευτικό, αλλά όχι έκπληξη».

Εάν το σωματείο SAG-AFTRA προχωρήσει τελικά σε απεργιακή δράση, θα επηρεάσει τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά οι ειδήσεις και ραδιοτηλεοπτικές εργασίες δεν θα επηρεαστούν άμεσα.

Η ψηφοφορία για την έγκριση της απεργίας, ένα εργαλείο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έρχεται σε μια κομβική στιγμή για τον κλάδο καθώς 11.500 συγγραφείς εισέρχονται στην έκτη εβδομάδα απεργίας. Εάν οι ηθοποιοί συμμετέχουν μαζί με τους συγγραφείς στην απεργία, η βιομηχανία του θεάματος θα βρεθεί σχεδόν σε αδιέξοδο, από την παραγωγή έως την προώθηση ολοκληρωμένων έργων. Κοινώς, δεν μπορεί να παράξει σχεδόν τίποτα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, κάτι που θα τους κοστίζει αδιανόητα ποσά σε τζίρο και ίσως φέρει και σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες ορισμένα στούντιο παραγωγής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και με ένα κύμα αλληλεγγύης υπέρ των απεργιών των σεναριογράφων να έχει σηκωθεί σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου, είναι εμφανές ότι η καλλιτεχνική παραγωγή περιεχομένου θα περάσει μια ισχυρή κρίση και θα αφήσει τεράστια αποτυπώματα στις πολιτικές και συνδικαλιστικές μάχες που έρχονται.

Το μόνο που ελπίζουμε, είναι οι εταιρείες ροής περιεχομένου να μην αρχίζουν να προβάλλουν ταινίες της Βλαχοπούλου ή επεισόδια των Απαράδεκτων μέσα στην απελπισία τους, τώρα που πήραν φόρα με τις ελληνικές παραγωγές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαμπρή γιορτή η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα