ΑΘΗΝΑ
04:41
|
27.04.2024
Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί η εμφάνιση σήμερα στο Μαρόκο του 66χρονου Ισραηλινού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς καταγράφουν το ισχυρό ενδεχόμενο να αναγνωρίσει το Ισραήλ τη μαροκινή «δικαιοδοσία» στη Δυτική Σαχάρα, την ανεξαρτησία της οποίας διεκδικεί εδώ και δεκαετίες το «Μέτωπο Πολισάριο», σχεδόν αμέσως αφότου έπαψε να είναι ισπανική αποικία τη δεκαετία του 1970.

Οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο αυτό στο πλαίσιο ευρύτερων κινήσεων για περαιτέρω «αναβάθμιση» των διμερών σχέσεων αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν τη λεγόμενη «συμφωνία του Αβραάμ» για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων που προς το παρόν περιορίζονται σε επίπεδο «γραφείων συνδέσμων» αντί πρεσβειών.

Διπλωματικές ισραηλινές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο σε περίπτωση που αναγνωρίσει το Τελ Αβίβ πως η Δυτική Σαχάρα είναι μέρος της μαροκινής επικράτειας να επιτραπεί η επαναλειτουργία πρεσβειών μεταξύ των δύο χωρών και μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στο μέλλον.
Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Μαρόκο ο 66χρονος Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι, αν και το μαροκινό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το γραφείο του Νετανιάχου απέφυγαν να σχολιάσουν το θέμα.

Σήμερα ο Χανέγκμπι συνάντησε τον Μαροκινό υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα και άλλους Μαροκινούς αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας συζητώντας «ενίσχυση της συνεργασίας σε εξωτερικές σχέσεις και άμυνα» καθώς στο Μαρόκο βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες μία 12μελής ομάδα Ισραηλινών ανώτερων στρατιωτικών προκειμένου να συμμετάσχουν στα στρατιωτικά γυμνάσια «Αφρικανικό Λιοντάρι 2023» μαζί με άλλες χώρες.

Ισραήλ και Μαρόκο εξομάλυναν τις σχέσεις τους στις 22 Δεκεμβρίου του 2020.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα