ΑΘΗΝΑ
00:55
|
20.09.2024
Τουλάχιστον 6 τραυματίες ανάμεσά τους 4 παιδιά. Δύο παιδιά κι ένας ενήλικας χαροπαλεύουν. Το προφίλ του δράστη και οι δηλώσεις Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα μικρά παιδιά, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης, η οποία σημειώθηκε σήμερα το πρωί, στους «Κήπους της Ευρώπης» στην πόλη Ανσί στις γαλλικές Άλπεις.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιτέθηκε σε μια ομάδα μικρών παιδιών στις 9:45 τοπική ώρα, σε ένα πάρκο κοντά στη λίμνη της πόλης.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει για την εξελισσόμενη κατάσταση, έκανε λόγο για τέσσερα παιδιά και δύο ενήλικες και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των τραυματιών ενδέχεται να αυξηθεί επειδή οι πλήρεις λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη σαφείς.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τρία από τα θύματα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Το Έθνος είναι σε κατάσταση σοκ», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη του ανάρτηση μετά την τραγική είδηση.΄

Όπως αναφέρει η Le Monde, πολλοί διασώστες και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο, για την περίθαλψη των θυμάτων και την ασφάλιση των εγκαταστάσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν ο δράστης, που πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι συριακής υπηκοότητας και είχε ζητήσει άσυλο στη Γαλλία τον Νοέμβριο, συνελήφθη χάρη στην πολύ γρήγορη επέμβαση της αστυνομίας, ενώ πληροφορίες τον φέρουν να έχει τραυματιστεί από της σφαίρες των αστυνομικών.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στο σημείο της επίθεσης, ενώ στην Εθνοσυνέλευση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Το προφίλ του δράστη

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ ο δράστης είναι Σύρος, γεννημένος το 1991, εγκατεστημένος επί δέκα χρόνια στη Σουηδία, όπου έλαβε καθεστώς πρόσφυγα στις 26 του περασμένου Απριλίου.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2022 ο 32χρονος Αμπνταλμασίχ Χ., όπως κατονομάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ τον δράστη, είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου στη Γαλλία, η οποία, όμως δεν είχε νόημα, αφού λίγους μήνες αργότερα αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας στη Σουηδία. Η εθνικότητά του έχει επιβεβαιωθεί, μεταδίδει η Le Monde.

Μαρτυρίες

Χαρακτηριστική για τη σοκαριστική επίθεση με μαχαίρι είναι η περιγραφή ενός περαστικού που φιλοξενεί το BFMTV, ονόματι Άντονι, ο οποίος εκείνη την ώρα έκανε τζόκινγκ στις όχθες της λίμνης Annecy, όταν ξαφνικά είδε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να τρέχουν. Στην αρχή, νόμιζε ότι επρόκειτο για ένα «παιχνίδι». Όταν όμως είδε και ενήλικες με καροτσάκια να τρέχουν, συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή.

«Μια μαμά μου είπε “μην πας εκεί, υπάρχει κάποιος που μαχαιρώνει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών”», διηγείται.

Ξαφνιασμένος ο αυτόπτης μάρτυρας συνέχισε να τρέχει μέχρι που βρέθηκε «σχεδόν μπροστά» από τον δράστη, τον οποίο κυνηγούσε η αστυνομία. Καθώς πλησίαζε ο Άντονι έκανε στην άκρη. «Και είδα ότι κατευθυνόταν προς έναν παππού», ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, εξηγεί.

Ο δράστης μαχαίρωσε μία φορά τον ηλικιωμένο άνδρα, σύμφωνα με τον Άντονι. Αφού μαχαιρώθηκε, «έπεσε στο έδαφος». Ένας αστυνομικός πυροβόλησε τότε εναντίον του δράστη, ο οποίος στη συνέχεια μαχαίρωσε τον ηλικιωμένο για δεύτερη φορά. Στη συνέχεια η αστυνομία ακινητοποίησε τον δράστη. Τόσο κατά τη διάρκεια των επιθέσεων όσο και κατά τη στιγμή της σύλληψής του, ο δράστης «δεν είπε ούτε λέξη», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Περιέγραψε τον άνδρα ως περίπου 32 ετών, με «ελαφρώς ανεπτυγμένη» σωματική διάπλαση. Ήταν ντυμένος στα πράσινα και φορούσε μπαντάνα στο κεφάλι.

Ο εν λόγω αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το BFMTV δεν είδε την επίθεση στα παιδιά, η οποία είχε συμβεί νωρίτερα. Αλλά περίπου 50 μέτρα μακριά, στο πάρκο, περιγράφει πως «είδα παιδιά στο έδαφος και μια μητέρα επίσης στο έδαφος», ενώ, όπως λέει, είδε το στιλέτο με τα ίδια του τα μάτια.

Σύμφωνα με μαρτυρία ο δράστης εθεάθη στην περιοχή της επίθεσης εδώ και δύο μήνες «Αυτός ο άνθρωπος, σίγουρα, βρισκόταν στο Pâquier (περιοχή δίπλα στη λίμνη όπου έγινε η επίθεση) εδώ και περίπου δύο μήνες. Ήταν εκεί κάθε πρωί, από το πρωί μέχρι το βράδυ και όλοι τον είχαν παρατηρήσει λίγο γιατί ήταν μόνος», είπε αυτόπτης μάρτυς στο France Bleu.

«Είδα το πρώτο παιδί να διασχίζει το δρόμο που ήταν ένα μωρό γεμάτο αίματα, σκέφτηκα μέσα μου, πρέπει να παρασύρθηκε από κάποιο ποδήλατο και, στο μεταξύ, μια ομάδα νεαρών που ήταν στο le Pâquier ήταν λίγο σε κατάσταση σοκ και έλεγαν στα πρώτα περιπολικά της αστυνομίας να πάνε παρακάτω».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα