ΑΘΗΝΑ
20:36
|
19.05.2024
Νέες γκάφες Μπάιντεν: Αποκάλεσε το Βρετανό πρωθυπουργό «Πρόεδρο», τον είπε «Ρασίντ Σανούκ» και μετά ξέχασε το όνομα του Τσόρτσιλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσαν απόψε μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, πως θα προχωρήσουν σε διμερή «Ατλαντική Οικονομική Συμφωνία για τον 21ο αιώνα» επισημαίνοντας πως αυτή θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη «καθαρών» πηγών Ενέργειας και καινοτόμες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να αναπτυχθούν επενδύσεις και καλές θέσεις εργασίας.

Ανέφεραν επίσης πως η «Ατλαντική Συμφωνία» αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανο-βρετανικής συνεργασίας. Ωστόσο, φαίνεται πως πρόκειται για έναν εύσχημο τρόπο να επισημοποιήσουν το αδιέξοδο των έως τώρα συνομιλιών για μία διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ερωτηθείς ο Σούνακ από δημοσιογράφο των Τάιμς εάν αυτή η Ατλαντική Συμφωνία δείχνει πως τελείωσε η εποχή της παγκοσμιοποίησης, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε πως ο ίδιος όπως και οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν στον «ανταγωνισμό μηδενικού αθροίσματος».Άλλο θέμα για το οποίο ερωτήθηκε ήταν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν προεκλογικές εκστρατείες παραπληροφόρησης με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης σε εκλογές και γενικότερα στη δημοκρατία.

Σε άλλη ερώτηση ο Μπάιντεν ρωτήθηκε εάν έφθασε η ώρα για Βρετανό Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, είπε πως «ίσως» αλλά θα πρέπει να υπάρξει «συναίνεση» εντός ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε λίγο μετά τις 20.30 (ώρα Ελλάδας) στον Λευκό Οίκο και ήταν η πρώτη φορά που ο Σούνακ επισκέπτεται τις ΗΠΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Η ατζέντα θεμάτων που συζήτησαν οι δύο ηγέτες ήταν «φουσκωμένη». Ένα από τα πρώτα θέματα συζήτησης αφορούσε τον αμερικανοβρετανικό και ΝΑΤΟϊκό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, το ενδεχόμενο συντονισμού προσπαθειών με στόχο ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο ρύθμισης των τεχνολογικών Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να αποτραπούν (εάν καταστεί δυνατόν) κίνδυνοι για την ανθρωπότητα, το ενδεχόμενο αναθέρμανσης των προσπαθειών Ουάσιγκτον και Λονδίνου για μία διμερή συμφωνία Ατλαντικής Συνεργασίας στη σκιά της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συζητήθηκαν οι ευκαιρίες για μπίζνες και επενδύσεις βρετανικών εταιριών στις ΗΠΑ με κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού που παραβιάζονται στην πράξη από το νόμο Μπάιντεν για εκσυγχρονισμό κρατικών υποδομών και μείωσης του πληθωρισμού (νόμος IRA),κ.α.

Ο Μπάιντεν υποδέχθηκε τον Σούνακ στον Λευκό Οίκο θυμίζοντάς του ότι πριν περίπου 70 χρόνια είχαν συναντηθεί στο Οβάλ Γραφείο ο προκάτοχός του Φράκλιν Ρούσβελτ με τον τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ουίνστον Τσόρτσιλ διαπιστώνοντας πως η «ισχύς της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών ήταν η δύναμη του ελεύθερου κόσμου». «Πιστεύω πως υπάρχει αλήθεια σε αυτή την δήλωση» είπε ο Σούνακ.

Η νέα γκάφα Μπάιντεν

Πάντως, και σε αυτή τη συνάντηση ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δε γλίτωσε τις γκάφες. Αποκάλεσε το Βρετανό πρωθυπουργό «Πρόεδρο», έκανε λάθος το όνομά του καθώς τον είπε «Ρασίντ Σανούκ» και μετά ξέχασε το όνομα του Τσόρτσιλ στην προσπάθειά του να πει κάτι για τις πολυετείς στενές διμερείς σχέσεις.

Στο τέλος της συνάντησής τους που κράτησε περίπου μισή ώρα, οι δύο ηγέτες έδωσαν συνέντευξη Τύπου ώστε να απαντήσουν σε λίγες ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα