ΑΘΗΝΑ
21:16
|
03.05.2024
Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει κατηγορηθεί για ναζιστικό, εξτρεμιστικό λόγο, ενώ η ατζέντα του κόμματος περιλαμβάνει αντί-μεταναστευτική και αντί-περιβαλλοντική πολιτική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις, σημαίνοντας τον συναγερμό για τα κυρίαρχα κόμματα καθώς βρίσκεται σε καλό δρόμο να κερδίσει τρεις ψήφους στα ανατολικά της χώρας με πολιτική ατζέντα που περιλαμβάνει να σταματήσει η μετανάστευση και να περιοριστεί αυτό που θεωρεί ως δαπανηρή πράσινη ανάπτυξη.

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση έλαβε τα ποσοστά 17-19% σε εθνικό επίπεδο, περίπου σε υψηλό επίπεδο για το κόμμα που τώρα συναγωνίζεται με τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για τη δεύτερη θέση σε ορισμένες έρευνες, από την πέμπτη στις εκλογές του 2021 όταν εξασφάλισε το 10,3% των ψήφων.

Την τελευταία φορά που το ακροδεξιό κόμμα έλαβε τέτοια υψηλά ήταν το 2018 μετά τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά, το εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα έχει επίσης ωφεληθεί από τις εσωτερικές διαμάχες στον τριμερή συνασπισμό του Όλαφ Σολτς.

Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν κερδίσει έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία, η ακροδεξιά έχει γίνει ισχυρότερος αντίπαλος στην κάλπη, ενώ στην Ιταλία και τη Σουηδία βρίσκονται τώρα στην κυβέρνηση.

Όμως, η άνοδος του AfD, που επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση για τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τη δαπανηρή πράσινη μετάβαση, αγγίζει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο νεύρο στη Γερμανία λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας.

Η εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας της Γερμανίας χαρακτήρισε τη νεολαία του AfD ως «εξτρεμιστική», λέγοντας ότι προπαγάνδιζε «μια φυλετική έννοια της κοινωνίας».

Τα κύρια κόμματα της Γερμανίας έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το AfD για να το κρατήσουν εκτός κυβέρνησης, αλλά οι επικριτές του AfD ανησυχούν ότι παρασύρει την κυρίαρχη πολιτική πιο δεξιά.

«Βλέπουμε τη ρητορική για θέματα όπως η μετανάστευση να γίνεται πιο διαδεδομένη», δήλωσε ο Στέφαν Μάρσαλ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.

Η μετανάστευση ανεβάζει την πολιτική ατζέντα της Γερμανίας. Ο Μίχαελ Κρέτσμερ, ο πρωθυπουργός του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας και ο οποίος προέρχεται από τη δεξιά του κέντρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των μεταναστών ήταν «πολύ μεγάλος», ζητώντας περιορισμούς στους πρόσφυγες και περικοπές σε παροχές.

Ο εθνικός ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντεριχ Μερτς, ωστόσο, απέρριψε κάθε σύγκριση με το AfD, λέγοντας σε σχόλια την Κυριακή ότι η γλώσσα του κόμματός του δεν μοιάζει με αυτή του AfD.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ κατηγόρησε εν μέρει το AfD ότι υποθάλπει αντιμεταναστευτικές συμπεριφορές που έχουν πυροδοτήσει αύξηση των επιθέσεων κατά των προσφύγων. Το AfD το αρνείται.

Το AfD, το οποίο αμφισβητεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αιτία της κλιματικής αλλαγής, έχει επίσης εκμεταλλευτεί τις ανησυχίες ορισμένων ψηφοφόρων σχετικά με το κόστος της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο αρχηγός του AfD Τίνο Κρουπάλλα είπε ότι περισσότεροι ψηφοφόροι εκτίμησαν ότι οι πολιτικές των Πρασίνων, του κατώτερου εταίρου του Σολτς στον συνασπισμό που επιθυμεί μια ταχύτερη απομάκρυνση από τους υδρογονάνθρακες, έφερε «οικονομικό πόλεμο, πληθωρισμό και αποβιομηχάνιση».

«Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν θα σχημάτιζε συνασπισμό με αυτούς τους επικίνδυνους Πράσινους», είπε.

Στη Θουριγγία, στη Σαξονία και στο Βρανδεμβούργο, τις πολιτείες της Ανατολικής Γερμανίας που διεξάγουν πολιτειακές εκλογές το 2024, το AfD βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πρώτη ψήφο για πρώτη φορά, με έρευνες να δείχνουν την υποστήριξή του στο 23%-28%.

Οι αναλυτές λένε ότι οι ψηφοφόροι στα ανατολικά, όπου η πίστη των κομμάτων είναι λιγότερο εδραιωμένη, ήταν πιο δεκτικοί στο AfD εν μέρει επειδή κατηγορούν τα κυρίαρχα κόμματα που εναλλάσσονται σε διάφορες κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια για χαμηλότερα εισοδήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στα ανατολικά, τρεις δεκαετίες. μετά την επανένωση.

Ακόμα κι αν το AfD κρατηθεί μακριά από την εξουσία, η άνοδός του έχει απορροφήσει ψήφους από άλλα κόμματα, αναγκάζοντάς τα σε πιο δύσχρηστους συνασπισμούς σε κρατικό και εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα ανατολικά, όπου το AfD είναι ισχυρότερο.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες, Οι εισαγγελείς στη Γερμανία απήγγειλαν κατηγορίες κατά του Björn Höcke, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος AfD στο κρατίδιο της Θουριγγίας με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε ναζιστικό σλόγκαν για να προωθήσει την προεκλογική του καμπάνια.

Πρόκειται για το σύνθημα «Alles für Deutschland!» (Τα πάντα για τη Γερμανία) -ένα σύνθημα που χρησιμοποιούσαν τα ναζιστικά τάγματα εφόδου- το οποίο εκπρόσωποι του AfD χρησιμοποίησαν ενώ μιλούσαν σε δημόσια εκδήλωση στην πόλη Μέρσεμπουργκ στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα