Σε μια τρυφερή κίνηση αλληλεγγύης προέβησαν ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Δημήτρης Μυστακίδης μαζί με άλλους μουσικούς, όταν επισκέφθηκαν το νεοσύστατο ΚΟΙΝΣΕΠ «Kherel» στο Κορδελιό, το οποίο δέχεται απίστευτο πόλεμο από τον δήμο και τους κατοίκους της περιοχής.
Όπως γράφει ο Γιάννης Αγγελάκας σε δημοσίευσή του στην σελίδα του στο facebook:
«Στο Κορδελιό μια ομάδα νεαρών τσιγγάνων άνοιξε το συνεταιριστικό καφέ Kherel. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την προσπάθεια και βάζουν όσα εμπόδια μπορούν στη λειτουργία του. Εκεί βρεθήκαμε χθες με τη Λαμπρινή Γρηγοριάδου και τον Αλέκο Κόντζογλου από τους 100°C, καθώς και με το Δημήτρη Μυστακίδη. Μιλήσαμε με τα παιδιά για τα σχέδιά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στη συνέχεια παίξαμε μουσική και τραγουδήσαμε μαζί τους. Στην παρέα μας ήταν και ο πατέρας Αθηναγόρας που εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια στηρίζει τα παιδιά των τσιγγάνων της ευρύτερης περιοχής, βοηθώντας τα να μορφωθούν και να συνυπάρξουν ισότιμα και αξιοπρεπώς με την τοπική κοινωνία».
Ο λόγος, λοιπόν, για αυτό τον χυδαίο πόλεμο εντοπίζεται στο γεγονός πως οι έξι νέοι φοιτητές και σπουδαστές που άνοιξαν την εν λόγω επιχείρηση είναι τσιγγάνοι.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης «Kherel» που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 71, στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, αποτελεί την προσπάθεια αυτών των νέων ανθρώπων να σπάσουν τα στερεότυπα και να χαράξουν τη δική τους πορεία εντός της τοπικής κοινότητας. Η επιχείρηση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και ο σκοπός της είναι να δώσει τη δυνατότητα στα ενήλικα παιδιά του «ΦΑΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» να χειραφετηθούν επαγγελματικά και να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Εδώ όμως αναδύεται ένα θλιβερό «αλλά» σε αυτή την, κατά τα άλλα, όμορφη ιστορία. Και αυτό διότι η κοινωνία, η οποία κάθε τόσο διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την παραβατικότητα των τσιγγάνων, επιδεικνύει περίτρανα για ακόμα μια φορά τον ωκεανό υποκρισίας στον οποίο η ίδια βουλιάζει καθημερινά, μπαίνοντας συνεχώς εμπόδιο στην οποιαδήποτε προσπάθεια των νέων τσιγγάνων όχι μόνο να ενσωματωθούν εντός της, αλλά και να έχουν ένα αξιοπρεπές και νόμιμο εισόδημα.
Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε ότι οι νεαροί σκοπεύουν να ανοίξουν μαγαζί στην περιοχή, εξαπολύθηκε ένας άκρατος ρατσισμός, βουτηγμένος σε αντιτσιγγανικά στερεότυπα, καθώς ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ήταν από τους πρώτους που διοργάνωσε με ολόκληρο το Δημοτικό του Συμβούλιο και τον Εμπορικό σύλλογο άτυπη συνάντηση για την αντιμετώπιση του «προβλήματος» των τσιγγάνων στην περιοχή, ενώ αργότερα κάλεσε και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού ώστε να «απολογηθούν »στο γραφείο του.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ένας από τα βασικά μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, ο Παρασκευάς Σελίμ Βιλανάκης τονίζει χαρακτηριστικά:
«Επειδή είμαστε τσιγγάνοι θεωρούν ότι θα φέρουμε κάτι πάρα πολύ κακό στην γειτονία. Η κοινωνία εμποδίζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την ένταξη. Θέλουν τους τσιγγάνους ενταγμένους όταν όμως κάποιοι από αυτούς κάνουν μια προσπάθεια θα κάνουν το αδύνατο δυνατό να την σταματήσουν», εξήγησε ο ίδιος, ενώ παράλληλα διερωτήθηκε «πώς θα καταφέρουμε να βγούμε από τα γκέτο αν η κοινωνία δεν μας αποδεχτεί και δεν μας καλωσορίσει… Αν δεν καταφέρει να βρει δουλειά ο τσιγγάνος ποιες θα είναι οι επιλογές του…».
Έτσι, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τους νεαρούς, ο Γιάννης Αγγελάκας και η παρέα του βρέθηκαν στο μαγαζί των νεαρών, δείχνοντας πως η μουσική, η καλή παρέα και η αλληλοϋποστήριξη μπορούν να φωτίσουν ακόμα και τα πιο σκοτεινά μονοπάτια, αλλά κυρίως ότι σε αυτόν τον κόσμο, πίσω από τους λόφους, πίσω από τα βλέφαρα, υπάρχει τόπος για όλους.