ΑΘΗΝΑ
18:28
|
16.11.2024
Αν δεν ήταν οι πιέσεις των ΗΠΑ και του ΗΒ, ο πόλεμος θα είχε σταματήσει την άνοιξη του 2022. Κάποιοι έχουν συμφέρον να συνεχίσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον πολεμοκάπηλο ρόλο ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) στην παράταση και κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία αποκάλυψε ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου, Tass.

Όπως είπε ο Πατρούσεφ εάν δεν ήταν οι πιέσεις των ΗΠΑ και του ΗΒ ο πόλεμος θα είχε σταματήσει από την άνοιξη του 2022 καθώς οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν έτοιμοι να υπογράψουν μία συμφωνία ειρήνης δίνοντας στη Ρωσία τις προτάσεις τους γραπτώς.

Ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ

«Τις γραπτές προτάσεις της Ουκρανίας εμείς, κατ’αρχάς τις εγκρίναμε» είπε ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας εξηγώντας πως το Μάρτιο του 2022 είχαν προηγηθεί οι άμεσες συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη και μετά ακολούθησαν τηλεδιασκέψεις . Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις Αμερικανών πρώην αξιωματούχων στο Foreign Affairs,  οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα οδηγούσε «σε ρωσική αποχώρηση με αντάλλαγμα την ουκρανική ουδετερότητα» (δηλαδή μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ).

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2022 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μετέβη στο Κίεβο και πίεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην διαπραγματευτεί με τη Ρωσία καθώς αυτός ήταν (σύμφωνα με ρεπορτάζ της ουκρανικής Ukrainska Pravda) έτοιμος να υπογράψει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ουκρανικής Ukrainska Pravda  το επιχείρημα του Τζόνσον ήταν το εξής: Η συλλογική θέση της Δύσης που ως τον Φεβρουάριο του 2022πρότεινε στον Ζελένσκι να παραδοθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα, ήταν τώρα πως ο Πούτιν δεν ήταν πραγματικά τόσο ισχυρός όσο είχαν αρχικά φανταστεί και πως υπήρχε ευκαιρία «να τον πιέσουν». Το ίδιο ρεπορτάζ έλεγε πως η Ρωσία ήταν τότε ανοικτή σε μία συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι αλλά η πιθανότητα εξαλείφθηκε μετά την επίσκεψη του Τζόνσον στο Κίεβο.

Παρόμοια αίσθηση μετέφερε και ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, που είχε επίσης επιχειρήσει να μεσολαβήσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αλλά εισέπραξε την ίδια στάση από τη Δύση καθώς, όπως ομολόγησε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «μπλόκαραν» τη μεσολαβητική του προσπάθεια και σκέφθηκε πως θα υπήρχε νομότυπη απόφαση να διατηρηθεί το χτύπημα στον Πούτιν και να μην γίνει διαπραγμάτευση.

Αφότου σταμάτησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες τον Απρίλη του 2022, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε πει πως ανέμενε ο πόλεμος να τελειώσει μετά τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης και πως στη συνέχεια συνειδητοποίησε πως ορισμένες ΝΑΤΟϊκές χώρες «ήθελαν να παρατείνουν τον πόλεμο για να εξασθενίσει η Ρωσία» Πράγμα που λίγες μέρες μετά, παραδέχθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν που παραδέχθηκε πως ένας από τους στόχους των ΗΠΑ στην Ουκρανία «ήταν να δουν τη Ρωσία να εξασθενεί».

Αυτή η στάση των ΗΠΑ διατηρείται ως σήμερα με την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία απορρίπτοντας πρόσφατα ακόμη και την ιδέα μίας εκεχειρίας, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίζει να εξοπλίζει τον ουκρανικό στρατό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΟΔΥ: Έρχονται μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος

Γεωργία: Εκλογική καταμέτρηση τέλος-Αδιαμφισβήτητη νίκη του κυβερνώντος κόμματος

Το τέλος του πολέμου, ο «ειρηνιστής» Τραμπ και άλλα παραμύθια από τις Ουκρανικές Στέπες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαγράφει τον Αντώνη Σαμαρά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα