ΑΘΗΝΑ
05:55
|
19.05.2024
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιμένει εμμονικά στη σκληρή γραμμή έναντι του Ιράν ενώ δεν κρύβει την επιθυμία του για μία συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πεποίθηση ότι «απέτυχε» η διπλωματία ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν (που ποτέ δεν υπήρξε) και πως το Ισραήλ θα κάνει «ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του» εξέφρασε σήμερα μιλώντας αποκλειστικά στο βρετανικό δίκτυο  Sky News  ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ισχυρίστηκε ότι το Ιράν «παραμένει ανοικτά δεσμευμένο στην καταστροφή και επανάληψη του Ολοκαυτώματος» και πως μία «ειρηνευτική» συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε «να αλλάξει την Ιστορία».

Απείλησε να αναλάβει δράση κατά της Τεχεράνης βαφτίζοντας μία πιθανή επίθεση «άμυνα». Απέρριψε επίσης τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιλύσουν τις διαφορές με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα μέσω διαλόγου, λέγοντας:

«Δεν πιστεύω πως η διπλωματία από μόνη της θα έχει αποτέλεσμα. Νομίζω πως η διπλωματία μπορεί να αποδώσει εάν συνδυαστεί με αξιόπιστη στρατιωτική απειλή ή με προθυμία να ασκηθεί η στρατιωτική λύση εάν αποτύχει η αποτροπή».

Κατηγόρησε (δίχως αποδείξεις) το Ιράν πως σχεδιάζει να επαναλάβει το Ολοκαύτωμα «και να καταστρέψει έξι ή επτά εκατομμύρια Εβραίους του Ισραήλ» προσθέτοντας: «Δεν θα καθίσουμε να τους επιτρέψουμε να το κάνουν».

«Εάν αυτοί οι Αγιατολάδες νομίζουν πως μπορούν να μας απειλήσουν με πυρηνικό ολοκαύτωμα, σφάλλουν. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» είπε σε επόμενο σημείο.

Δείχνοντας πόσο πολύ ποθεί ακόμη μία συμφωνία του «Αβραάμ» με αραβική χώρα ώστε να συγκαλύψει το καθημερινό αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Όχθη, είπε:

«Τείνουμε το χέρι σε όλες τις αραβικές χώρες και βεβαίως στη Σαουδική Αραβία που είναι ζωτικά σημαντική. Έχουμε σπουδαίες ευκαιρίες να προωθήσουμε την ειρήνη στην περιοχή μας, την ειρήνη μεταξύ των χωρών μας, για την ευημερία των λαών μας. Νομίζω ότι αυτό θα άλλαζε την Ιστορία».

Σε ό,τι αφορά τους Παλαιστίνιους τους κατηγόρησε ότι δε θέλουν στην πραγματικότητα ειρήνη γιατί «τη θέλουν χωρίς το Ισραήλ», προσθέτοντας:

«Θέλουν ένα κράτος στη θέση του Ισραήλ. Αρνούνται να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος υπό οιαδήποτε σύνορα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα