ΑΘΗΝΑ
11:59
|
22.11.2024
Τα μουσεία που δάνεισαν τα αντικείμενα υποστηρίζουν ότι οι όροι του δανεισμού παραβιάστηκαν και ότι τα αντικείμενα ανευρέθηκαν στο κριμαϊκό έδαφος και ανήκουν εκεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια συλλογή από σκυθικά χρυσά τεχνουργήματα, την οποία δανείστηκε το Μουσείο Άλαρντ Πίρσον του Άμστερνταμ από την Κριμαία το 2014, θα πρέπει να σταλεί στο Κίεβο αντί να επιστραφεί στην Κριμαία, αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε τη λήξη της σχεδόν δεκαετούς νομικής διαδικασίας σχετικά με την ιδιοκτησία της συλλογής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα αντικείμενα ανήκουν στο Κίεβο.

Προηγουμένως, αποφάσεις κατώτερων ολλανδικών δικαστηρίων υποστήριζαν ότι οι θησαυροί της Κριμαίας ήταν «μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς» και θα έπρεπε να παραδοθούν στο Κίεβο επειδή είχαν δανειστεί στην Ολλανδία ενόσω η χερσόνησος ήταν ακόμη μέρος της Ουκρανίας.

«Η απόφαση αυτή τερματίζει τη διαμάχη. Το μουσείο Άλαρντ Πίρσον πρέπει να επιστρέψει αυτούς τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς στο κράτος της Ουκρανίας και όχι στα μουσεία της Κριμαίας» ανέφερε το δικαστήριο, επικυρώνοντας την ετυμηγορία ενός κατώτερου δικαστηρίου, του 2021.

Τα μουσεία που δάνεισαν τα αντικείμενα υποστήριζαν ότι οι όροι του δανεισμού παραβιάστηκαν και ότι οι αρχαιολογικοί θησαυροί που βρέθηκαν στο κριμαϊκό έδαφος ανήκουν εκεί, ανεξαρτήτως πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η Ουκρανία, που θεωρεί την Κριμαία έδαφός της, υποστήριξε από την πλευρά της ότι τα έργα αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της και πρέπει να διαφυλαχθούν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

Οι αρχές της Κριμαίας υποστήριξαν ότι η συλλογή, που αποτελείται από περισσότερα από 2.000 κομμάτια και που η αξία της εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια δολάρια, θα πρέπει να επιστραφεί στη χερσόνησο, καθώς όλα τα αντικείμενα βρέθηκαν στην Κριμαία και φυλάσσονταν σε μουσεία εκεί για πολλά χρόνια.

Ρώσοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ολλανδίας ως πολιτικά υποκινούμενη. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής γερουσίας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, δήλωσε ότι «η απόφαση να μεταφερθούν θησαυροί τέχνης στο Κίεβο δεν εξηγείται από την ανησυχία για την ασφάλειά τους, αλλά ακριβώς από την επιθυμία να επιδειχθεί υποστήριξη στην Ουκρανία παρά τη Ρωσία».

Ο γερουσιαστής της Κριμαίας Σεργκέι Τσέκοφ χαρακτήρισε την απόφαση ως «παράνομη», επιμένοντας ότι η συλλογή ανήκει νόμιμα στα μουσεία της Κριμαίας που δάνεισαν τα κομμάτια. «Τέτοιες αποφάσεις δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό ότι σε αυτές τις χώρες ο νόμος αυτός καθαυτός δεν ισχύει σε ό,τι αφορά τη Ρωσία», είπε.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Κοσάτσεφ, έχουν επισημάνει ότι η τελική ετυμηγορία του ολλανδικού δικαστηρίου αναγνωρίζει επίσης ακούσια την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας. «Νομικά, ήταν αυτή η περίσταση που έγινε καθοριστική σε αυτή την υπόθεση», έγραψε ο Κοσάτσεφ. Ο πολιτικός ανέφερε ένα απόσπασμα από την ετυμηγορία που έγραφε: «Στις 18 Μαρτίου 2014, σύμφωνα με τη συμφωνία προσχώρησης, η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας έγινε μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Υπάρχει μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια σε αυτή την απόφαση – με βάση τις πράξεις του κοινοβουλίου της Κριμαίας, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας αναγνώρισε την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας. Φοβάμαι ότι η Ουκρανία δεν υπολόγιζε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο γερουσιαστής Αντρέι Κλισάς σε ένα σχόλιο στο TASS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Με νέες συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου αντιδρά το Ιράν στο ψήφισμα του IAEA

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα