Οι αριστεροί βουλευτές κατήγγειλαν ένα «μη δημοκρατικό πραξικόπημα» μετά την αποτυχία της απόπειρας κατάργησης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν την Πέμπτη προτού ανακοινώσουν περαιτέρω ότι θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.
Η ανεξάρτητη ομάδα LIOT κατέθεσε νομοσχέδιο για την κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης για να «ξεφύγουμε από την πολιτική και κοινωνική κρίση», σύμφωνα με τον εισηγητή του κειμένου Σαρλ ντε Κουρσόν.
Ο πρόεδρος της ομάδας LIOT Μπερτράντ Πανσέ εξήγησε ότι «δεν έχει απομείνει τίποτα από το κείμενό μας» και ότι δεν ήθελε «να κοροϊδευόμαστε συνεχίζοντας αυτή τη συζήτηση», αφού το κείμενο εξετάστηκε την Πέμπτη και αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Μάλιστα, το νομοσχέδιο είχε ήδη απορριφθεί μετά την εξέταση από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα, όταν το άρθρο για την κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος διαγράφηκε από βουλευτές της πλειοψηφίας και της δεξιάς.
Οι βουλευτές των LIOT και NUPES προσπάθησαν να το επαναφέρουν με τροπολογία, αλλά η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπρον-Πιβέ αρνήθηκε με την αιτιολογία του οικονομικού απαράδεκτου. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, ένα κείμενο που προέρχεται από βουλευτές δεν μπορεί να δημιουργήσει οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν ομόφωνα την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν παρόμοιες τροπολογίες και προτάσεις είχαν κηρυχθεί παραδεκτές στο όνομα του σεβασμού του δικαιώματος της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σαρλ ντε Κουρσόν χαρακτήρισε την κίνηση ως «άρνηση της δημοκρατίας», λέγοντας πως πρόκειται για ένα «νέο στάδιο στον ευτελισμό της Εθνοσυνέλευσης».
Εξέφρασε τη λύπη του που η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν «ψηφίστηκε ποτέ» από την Εθνοσυνέλευση.
Μετά την ευνοϊκή ψηφοφορία στη Γερουσία, η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, η οποία επιτρέπει ένα κείμενο να θεωρείται ως εγκριθέν εκτός εάν η πρόταση δυσπιστίας εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία, ανατρέποντας αυτόματα την κυβέρνηση. Εκείνη τη στιγμή, η κίνηση απέτυχε.
Μετά το τέλος των συζητήσεων την Πέμπτη, η πρόεδρος της ριζοσπαστικής αριστερής ομάδας La France insoumise (LFI), Ματίλντ Πανό, ανακοίνωσε ότι οι ομάδες του αριστερού συνασπισμού (NUPES) «θα καταθέσουν πρόταση μομφής». Για να δικαιολογήσουν την πρωτοβουλία, οι αριστεροί βουλευτές δήλωσαν «εξοργισμένοι από τους αντιδημοκρατικούς ελιγμούς» της προεδρικής (σχετικής) πλειοψηφίας.
Η πρόταση αναμένεται να εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα. Την τελευταία φορά που εξετάστηκε πρόταση δυσπιστίας, κατά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποστηρίχθηκε από μέρος της δεξιάς (Les Républicains) και απέτυχε με μόλις εννέα ψήφους.