ΑΘΗΝΑ
08:21
|
04.10.2023
Χαρακτήρισε την Τουρκία «σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», καλώντας τις ΗΠΑ να κάνουν «ό,τι μπορούν» για να αντισταθούν στην επιθετικότητά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πρωτοφανή δήλωση κατά της Τουρκίας προέβη σήμερα γραπτώς ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Χαρακτήρισε την Τουρκία «σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», καλώντας τις ΗΠΑ να κάνουν «ό,τι μπορούν» για να αντισταθούν στην επιθετικότητα της που εκδηλώνεται στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτήρισε την Τουρκία

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου ΑΠΕ_ΜΠΕ στην Ουάσιγκτον, Πέτρο Κασφίκη, αυτή η ασυνήθιστη θέση του Αμερικανού γερουσιαστή από τη Νέα Υόρκη διατυπώθηκε γραπτώς στο πλαίσιο της επικοινωνίας που είχε με παράγοντες της ομογένειας, μετά την ανάληψη των πρωτοβουλιών για την ενημέρωση του Κογκρέσου σχετικά με τη πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Όπως σημείωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής τον τελικό λόγο στην αξιολόγηση αυτής της αμυντικής σύμβασης θα το έχει το Κογκρέσο, το οποίο θα κρίνει το κατά πόσο μια τέτοια πώληση εξυπηρετεί το καλύτερο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Η θέση του Σούμερ για τα F-16 στην Τουρκία

Ο γερουσιαστής αναφέρει επί λέξη στη γραπτή δήλωση:

«Η Τουρκία αποτελεί σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντισταθούμε στην επιθετικότητά της στη Μέση Ανατολή και στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Η αντίληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εμπιστεύονται την Τουρκία ότι σέβεται τους παγκόσμιους κανόνες και τη διεθνή τάξη δεν είναι μόνο επικίνδυνη, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας και των συμμάχων μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε διπλωματικές ενέργειες που θα διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα λογοδοτήσει για τυχόν αδικήματα που μπορεί να διαπράξει.

Τελικά, θα εναπόκειται στο Κογκρέσο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις αυτής της προτεινόμενης πώλησης όπλων και κατά πόσο είναι προς το καλύτερο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη-Εκδήλωση: 50 Χρόνια Μετά: Ελλάδα-Χιλή, Κοινές Μνήμες

Στη Γαλλία ο Νίκος Δένδιας για την φρεγάτα Κίμων

Εργασιακά και ασφαλιστικά μέτρα από…. καρδιάς

Αποπέμφθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα