ΑΘΗΝΑ
08:40
|
07.05.2024
Αυτό που μπορεί να ταξιδέψει σε τόσο λίγο χρόνο είναι οι νέοι ιρανικοί υπερηχητικοί πύραυλοι Φατάχ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ειδικούς σε πυραύλους που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναφέρουν πως το ξεχωριστό με τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους Φατάχ (Fattah) που παρουσίασε πριν λίγες μέρες το Ιράν είναι πως έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μπορούν να μεταβάλλουν πορεία και να κινηθούν «στρατηγικά». Διαθέτει ένα κινητό ακροφύσιο που του επιτρέπει να ταξιδεύει σε ακανόνιστο μονοπάτι, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες του αντιπάλου να τον αναχαιτίσει και να τον εξουδετερώσει.

«Εάν είναι αλήθεια όσα ισχυρίζονται οι Ιρανοί αξιωματούχοι για τον πύραυλο «Φατάχ» τότε σίγουρα είναι πολύ πιο στρατηγικά διαχειρίσιμοι σε σχέση με άλλα προηγούμενα πυραυλικά συστήματα» σχολίασε ένας από τους ειδικούς, ο John Krzyzaniak που δουλεύει στο αμερικανικό κέντρο για τον έλεγχο των όπλων «Wisconsin Project on Nuclear Arms Control».

Εκτίμησε πως οι ανακοινώσεις των Ιρανών αξιωματούχων σε σχέση με τον  υπερηχητικό τους πύραυλο είναι αξιόπιστες καθώς αποτελούν επιστέγασμα προηγούμενης αποδεδειγμένης σχετικής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

Το ρεπορτάζ του CNN επισημαίνει πάντως πως η προβολή των υπερηχητικών πυραύλων έγινε και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης καθώς τη μέρα που ανακοινώθηκε η είδηση γέμισαν κεντρικοί δρόμοι της Τεχεράνης με αφίσες που είχαν τον νέο πύραυλο και μία φράση γραμμένη στα φαρσί, τα αραβικά, τα εβραϊκά και τα αγγλικά: «Τελ Αβίβ σε 400 δευτερόλεπτα».

Η αφίσα αυτή δεν υπερέβαλε καθόλου καθώς ο νέος ιρανικός υπερηχητικός πύραυλος κινείται με πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου και έχει βεληνεκές 1.400 χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια, το Ισραήλ βρίσκεται κυριολεκτικά στο στόχαστρο των ιρανικών υπερηχητικών πυραύλων, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάρλαντ, που είπε:

«Οι εχθροί μας καυχιόνται για τα όπλα που φτιάχνουν. Εμείς έχουμε ακόμη καλύτερη απάντηση σε στεριά, αέρα, ή θάλασσα και αποτρεπτικά ή επιθετικά μέσα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα θα μείνει σημείο αναφοράς στην ιστορία

Γάζα: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καρπωθούν τα γεωπολιτικά οφέλη της συνεχιζόμενης επίθεσης

Ράφα: Το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα