ΑΘΗΝΑ
19:02
|
28.09.2024
Ο Θίοντορ «Τεντ» Καζίνσκι, ο οποίος διεξήγαγε μια 17ετή εκστρατεία βομβαρδισμών που σκότωσε 3 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 23, πέθανε το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Θίοντορ «Τεντ» Καζίνσκι, ο μαθηματικός με σπουδές στο Χάρβαρντ που αποσύρθηκε σε μια σκοτεινή καλύβα στην έρημο της Μοντάνα και διεξήγαγε μια 17ετή εκστρατεία βομβαρδισμών που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 23, πέθανε το Σάββατο, αναφέρει το Associated Press. Ήταν 81 ετών.

Με το χαρακτηρισμό «Unabomber» από το FBI, ο Καζίνσκι πέθανε στο ομοσπονδιακό ιατρικό κέντρο φυλακών στο Butner της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε στο Associated Press η Κρίστι Μπρίσιαρς, εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού Γραφείου Φυλακών. Βρέθηκε χωρίς να ανταποκρίνεται στο κελί του νωρίς το πρωί του Σαββάτου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του γύρω στις 8 το πρωί, είπε. Η αιτία θανάτου δεν έγινε αμέσως γνωστή.

Πριν από τη μεταφορά του στην ιατρική μονάδα της φυλακής, κρατούνταν στην ομοσπονδιακή φυλακή Supermax στη Φλωρεντία του Κολοράντο, από τον Μάιο του 1998, όταν καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη συν 30 χρόνια για μια εκστρατεία τρόμου που έβαλε σε κίνδυνο τα πανεπιστήμια σε εθνικό επίπεδο. Παραδέχτηκε ότι διέπραξε 16 βομβιστικές επιθέσεις από το 1978 και το 1995, ακρωτηριάζοντας οριστικά αρκετά από τα θύματά του.

Χρόνια πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την ταχυδρομική αποστολή του άνθρακα, οι θανατηφόρες αυτοσχέδιες βόμβες του Unabomber άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί ταχυδρομούσαν δέματα και επιβιβάζονταν σε αεροπλάνα, μέχρι και που ουσιαστικά έκλεισαν τα αεροπορικά ταξίδια στη Δυτική Ακτή τον Ιούλιο του 1995.

Ανάγκασε την Washington Post, σε συνδυασμό με τους New York Times, να πάρουν την οδυνηρή απόφαση τον Σεπτέμβριο του 1995 να δημοσιεύσει το μανιφέστο του 35.000 λέξεων, «Βιομηχανική κοινωνία και το μέλλον της», το οποίο ισχυριζόταν ότι η σύγχρονη κοινωνία και τεχνολογία οδηγούν σε μια αίσθηση αδυναμίας και αποξένωσης.

Όμως οδήγησε στην ανατροπή του. Ο αδελφός του Καζίνσκι, Ντέιβιντ και η σύζυγος του Ντέιβιντ, Λίντα Πάτρικ, αναγνώρισαν τον τόνο της πραγματείας και ενημέρωσαν το FBI, το οποίο έψαχνε για το Unabomber για χρόνια στο μεγαλύτερο και πιο δαπανηρό ανθρωποκυνηγητό της χώρας.

Οι αρχές τον Απρίλιο του 1996 τον βρήκαν σε μια καμπίνα 10 επί 14 ποδιών (3 επί 4 μέτρα) από κόντρα πλακέ και μουσαμά έξω από το Λίνκολν της Μοντάνα, που ήταν γεμάτη με ημερολόγια, ένα κωδικοποιημένο ημερολόγιο, εκρηκτικά συστατικά και δύο ολοκληρωμένες βόμβες.

Ως άπιαστος εγκληματικός εγκέφαλος, ο Unabomber κέρδισε το μερίδιό του από συμπαθούντες και συγκρίσεις με τον Ντάνιελ Μπουν, τον Έντγουαρντ Άμπι και τον Χένρι Ντέιβιντ Θόρο.

Αλλά μόλις αποκαλύφθηκε ως ένας ερημίτης με άγρια μάτια με μακριά μαλλιά και γένια που περνούσε τους χειμώνες της Μοντάνα σε μια καλύβα ενός δωματίου, ο Καζίνσκι φάνηκε σε πολλούς περισσότερο ως ένας αξιολύπητος μοναχικός παρά ένας ρομαντικός αντι-ήρωας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Έκτακτο δελτίο καιρού: Επιδείνωση από βδομάδα με βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα