ΑΘΗΝΑ
01:11
|
02.05.2024
Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν δήλωσε το Σάββατο ότι υποστηρίζει οποιαδήποτε λύση για τον τερματισμό της τρέχουσας στρατιωτικής σύγκρουσης στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν δήλωσε το Σάββατο ότι υποστηρίζει οποιαδήποτε λύση για τον τερματισμό της τρέχουσας στρατιωτικής σύγκρουσης στη χώρα, αναφέρει το Anadolu.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) από τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τους γιατρούς, όπως μεταδίδει το Middle East Monitor.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει οποιαδήποτε λύση που τερματίζει τον πόλεμο που ξεκίνησε από την ανταρτική πολιτοφυλακή με τη βοήθεια ξένων μισθοφόρων και αποκαθιστά την ηρεμία στον σουδανικό λαό», είπε ο αλ-Μπουρχάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο των Κομορών και τον Πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Αζάλι Ασουμάνι, όπως αναφέρεται στο ανακοίνωση που εξέδωσε το κυβερνών Συμβούλιο του Σουδάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για επίλυση της σύγκρουσης στο Σουδάν.

Ο Ασουμάνι, από την πλευρά του, υπογράμμισε την «αναγκαιότητα να υπάρξει μια αφρικανική λύση για την αποκατάσταση της ειρήνης στο Σουδάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μια μονοήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του στρατού και του RSP τέθηκε σε ισχύ στο Σουδάν το Σάββατο μετά από μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο αντιπάλων παραβιάστηκαν επανειλημμένα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις παραβιάσεις.

Τους τελευταίους μήνες είχε υποδαυλιστεί μια διαφωνία μεταξύ του στρατού και του RSF σχετικά με την ενσωμάτωση της παραστρατιωτικής ομάδας στις ένοπλες δυνάμεις, βασική προϋπόθεση της μεταβατικής συμφωνίας του Σουδάν με τις πολιτικές ομάδες.

Το Σουδάν είναι χωρίς λειτουργική κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο στρατός απέλυσε τη μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπνταλά Χάμντοκ και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια κίνηση που αποδοκίμασαν οι πολιτικές δυνάμεις ως «πραξικόπημα».

Η μεταβατική περίοδος του Σουδάν, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 μετά την ανατροπή του προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ, είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί με εκλογές στις αρχές του 2024.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα