ΑΘΗΝΑ
19:31
|
03.05.2024
Το Ιράκ συμφώνησε να πληρώσει περίπου 2,76 δισ.δολάρια χρέος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας προς το Ιράν μετά την παραίτηση των ΗΠΑ από τις κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράκ συμφώνησε να πληρώσει περίπου 2,76 δισεκατομμύρια δολάρια χρέος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας προς το Ιράν μετά την παραίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις κυρώσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν έλαβε την άδεια κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της Διάσκεψης του Ριάντ την Πέμπτη, είπε στο Reuters η πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Λόγω δεκαετιών συγκρούσεων και κυρώσεων, το Ιράκ εξαρτάται από τις εισαγωγές από το Ιράν για πολλές από τις ανάγκες του σε φυσικό αέριο.

Ωστόσο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρεμπόδισαν τις πληρωμές του Ιράκ για εισαγωγές, θέτοντας το σε βαριές οφειλές και οδηγώντας το Ιράν σε αντίποινα μειώνοντας τακτικά τις ροές φυσικού αερίου.

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, Αχμέντ Αλ-Σαχάφ, δήλωσε σε μια σύντομη δήλωση ότι ο Χουσεΐν σημείωσε πρόοδο «σε ό,τι αφορά τις οικονομικές οφειλές μεταξύ Ιράκ και Ιράν κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ριάντ» όταν ρωτήθηκε για τα κεφάλαια.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γιαχία Αλ-ι Εσάκ, επικεφαλής του εμπορικού επιμελητηρίου Ιράν-Ιράκ, επικαλέστηκε τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων ότι «μέρος των δεσμευμένων κεφαλαίων του Ιράν στο Ιράκ έχει προοριστεί για προσκυνητές χατζ και μερίδες έχουν χρησιμοποιηθεί για βασικά αγαθά».

Η πηγή του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι τα κεφάλαια θα μεταφερθούν μέσω της Commercial Bank of Iraq και επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τα έξοδα των Ιρανών προσκυνητών και τα τρόφιμα που εισάγει το Ιράν.

Το Ιράν δεν έχει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πολλές χώρες λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν ότι το πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ομίλου ΟΠΕΚ, κινείται προς την αυτάρκεια ως προϋπόθεση για την εξαίρεση από την εισαγωγή ιρανικής ενέργειας, ωστόσο η Βαγδάτη δυσκολεύεται να το κάνει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Boeing mafia;

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται τον στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα