ΑΘΗΝΑ
06:25
|
02.05.2024
Μια συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό έργο της Τεχεράνης είναι δυνατή εάν η πυρηνική υποδομή της χώρας παραμείνει ανέπαφη, δήλωσε ο Χαμενεΐ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι μια συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό έργο της Τεχεράνης είναι δυνατή εάν η πυρηνική υποδομή της χώρας παραμείνει ανέπαφη, εν μέσω αδιεξόδου μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον για την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015, αναφέρει το Reuters.

Το Middle East Monitor αναφέρει ότι μήνες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας με έξι μεγάλες δυνάμεις έχουν σταματήσει από τον Σεπτέμβριο, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παράλογες απαιτήσεις.

Η επιφυλακτική έγκριση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έρχεται λίγες μέρες αφότου τόσο η Τεχεράνη όσο και η Ουάσιγκτον διέψευσαν μια αναφορά ότι πλησίαζαν μια ενδιάμεση συμφωνία βάσει της οποίας η Τεχεράνη θα περιόριζε το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.

«Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο στη συμφωνία (με τη Δύση), αλλά η υποδομή της πυρηνικής μας βιομηχανίας δεν πρέπει να θιγεί», είπε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η συμφωνία του 2015 περιόρισε τη δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν για να δυσκολέψει την Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από το σύμφωνο και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις που έχουν ακρωτηριάσει την οικονομία του Ιράν, οδηγώντας την Τεχεράνη να προχωρήσει σταδιακά πολύ πέρα από τους πυρηνικούς περιορισμούς της συμφωνίας και αναζωογονώντας τους φόβους των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ισραήλ ότι το Ιράν μπορεί να επιδιώξει ατομική βόμβα.

Απηχώντας την επίσημη στάση του Ιράν εδώ και χρόνια, ο Χαμενεΐ είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επιδίωξε ποτέ να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

«Οι κατηγορίες ότι η Τεχεράνη αναζητά πυρηνικά όπλα είναι ψέματα και το γνωρίζουν. Δεν θέλουμε πυρηνικά όπλα λόγω των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων. Διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να το σταματήσουν», είπε ο Χαμενεΐ.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά ζητήματα, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είπε ότι οι πυρηνικές αρχές της χώρας θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται με την πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ «στο πλαίσιο των διασφαλίσεων».

Ωστόσο, ο Χαμενεΐ κάλεσε τις ιρανικές αρχές «να μην υποκύψουν στις «υπερβολικές και ψευδείς απαιτήσεις» του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), προσθέτοντας ότι ένας νόμος που ψηφίστηκε από το σκληροπυρηνικό κοινοβούλιο του Ιράν το 2020 πρέπει να τηρηθεί.

Σύμφωνα με το νόμο, η Τεχεράνη θα αναστείλει τις επιθεωρήσεις του ΔΟΑΕ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της και θα εντείνει τον εμπλουτισμό ουρανίου εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις.

«Αυτός είναι ένας καλός νόμος που πρέπει να γίνεται σεβαστός και να μην παραβιάζεται κατά την παροχή πρόσβασης και πληροφοριών (στον ΔΟΑΕ)», είπε ο Χαμενεΐ.

Τον περασμένο μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε περιορισμένη πρόοδο σχετικά με αμφισβητούμενα ζητήματα με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της επανεγκατάστασης ορισμένου εξοπλισμού παρακολούθησης που είχε αρχικά τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο του συμφώνου του 2015 που η Τεχεράνη διέταξε την κατάργηση πέρυσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα