ΑΘΗΝΑ
03:04
|
21.09.2024
H Τουρκία «δεν πρόκειται να χάσει άλλα 50 χρόνια» σε διαπραγματεύσεις «με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων» είπε ο Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάθε δυνατότητα νέας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης απέρριψε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας πως για την Τουρκία πρωτεύει η «κυριαρχική αναγνώριση» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στα κατεχόμενα και μετά έπονται οι (κατόπιν εορτής) διαπραγματεύσεις.

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή επίσκεψή του στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου, η Τουρκία «δεν πρόκειται να χάσει άλλα 50 χρόνια» σε διαπραγματεύσεις «με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων».

Από κοντά ήταν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, που επανέλαβε το «όραμά» του για λύση στη βάση της «συνεργασίας δύο κρατών και εφόσον επιβεβαιωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» που πηγάζουν «από τις συμφωνίες του 1960». Μετά, πρόσθεσε, «μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις».

Ερντογάν και Τατάρ έκαναν μαζί δηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία λίγο πριν από τις 5.00 σήμερα το απόγευμα και αφού προηγήθηκαν δυόμιση ώρες συναντήσεων, η πρώτη κατ’ ιδίαν και η υπόλοιπη μιάμιση ώρα μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Ο Ερντογάν είπε ότι προτεραιότητά τους είναι η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος που θα λύσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και ευχήθηκε όπως σύντομα ξεκινήσει η οικοδόμηση 1.190 περίπου κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Δερύνειας.

Για την Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα «κυριαρχικά και νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» ενώ σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο ανέφερε ότι επιθυμία του είναι το Αιγαίο να μετατραπεί «σε θάλασσα ειρήνης» (αλλά με τουρκικούς όρους…).

Επόμενος σταθμός το Μπακού

Υπενθύμισε επίσης πως είναι «παράδοση» ο Τούρκος πρόεδρος να μεταβαίνει στο πρώτο ταξίδι εκτός Τουρκίας μετά την εκλογή του, στο ψευδοκράτος και αυτός τήρησε αυτή την παράδοση. Από εκεί θα μεταβεί κατευθείαν στο Αζερμπαϊτζάν όπου θα έχει κι εκεί συναντήσεις, θα διανυκτερεύσει στο Μπακού και αύριο θα επιστρέψει στην Άγκυρα.

Ας σημειωθεί πως σήμερα δεν επιτράπηκε στον Τούρκο δημοσιογράφο της εφημερίδας Γενί Ντουζέν και αρθρογράφο, Σερχάτ Ιντσιρλί, που ασκεί συχνά κριτική στην πολιτική της Τουρκίας και του Ρ.Τ. Ερντογάν να εισέλθει στο λεγόμενο «Προεδρικό» για να καλύψει την συνάντηση και τις δηλώσεις των Ερντογάν και Ταρτάρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα