ΑΘΗΝΑ
18:21
|
23.09.2024
Άφωνοι έμειναν οι γιατροί όταν αφαίρεσαν από το στομάχι του κοριτσιού 700 γραμμάρια από τα μαλλιά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαλλιά κεφαλής βάρους 700 γραμμαρίων αφαίρεσαν από το στομάχι ενός 14χρονου κοριτσιού που έπασχε από τριχοτιλλομανία (γνωστό και ως σύνδρομο Ραπουνζέλ) οι γιατροί ενός ιδιωτικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη όπου το παιδί εισήλθε με έντονους πόνους.

Όπως έγινε γνωστό από την Κατερίνα Ραμματά, που είναι παιδοχειρουργός και υπεύθυνη παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς», το κορίτσι ήδη από τα δύο της χρόνια έτρωγε κλωστές από κουρτίνες και βαμβάκι από τις μπατονέτες. Αργότερα, άρχισε να βάζει τα μαλλιά στο στόμα της, να τα κόβει και να τα καταπίνει. Περιγράφοντας την περίπτωση στον τηλεοπτικό σταθμό Mega,  η Ραμματά ανέφερε πως το κοριτσάκι ήρθε με έναν πόνο και πως αυτό που την οδήγησε στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση ήταν μία κίνηση του κοριτσιού.

Ανέφερε χαρακτηριστικά η παιδοχειρουργός στο κανάλι:

«Την είδα να κάνει μία συγκεκριμένη η κίνηση του, να βάζει τα μαλλιά στο στόμα, και αμέσως μαζεύτηκε όταν την είδα. Τότε το κατάλαβα και έφτασα αργότερα στη διάγνωση. Το περιστατικό είχε ιδιαιτερότητες γιατί δεν ήρθε από κάποιο ίδρυμα αλλά από ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον. Εξεπλάγην με το μέγεθος. Το σύνδρομο είναι σπάνιο αλλά ακόμη πιο σπάνιο είναι η μάζα της τρίχας. Επίσης, είχε τρυπήσει και το στομάχι της. Το παιδί ήταν σοβαρά αλλά δεν υπήρχε η σχετική κλινική εικόνα. Εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως το παιδί μπορεί να πεθάνει γιατί δεν θα υπάρχει ανάπτυξη. Στη περίπτωση μας δεν υπήρξε κάτι τέτοιο».

Το 2017, οι γιατροί στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης», αντιμετώπισαν παρόμοια περίπτωση με μία οκτάχρονη που έτρωγε τα μαλλιά του. Οι γιατροί κατάφεραν να βγάλουν την τεράστια μάζα από μαλλιά και το αντιμετώπισαν χειρουργικά με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ προσβάλλει συνήθως άτομα κάποιες ψυχολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές και είναι πιο συχνή σε γυναίκες κάτω των 30 ετών. Ένας πιθανός λόγος πίσω από αυτές τις διαταραχές θα μπορούσε να είναι η οξεία πείνα που νιώθει ένα άτομο σε κάποια φάση της ζωής του ή κάποια συναισθηματική παραμέληση ή κακοποίηση στην παιδική ηλικία.

Το σύνδρομο σχετίζεται στενά με πολλές ψυχολογικές διαταραχές όπως η τριχοτιλλομανία (διαταραχή τραβήγματος των μαλλιών), η τριχοφαγία (διαταραχή τρώγοντας τρίχες) και η Pica (κατανάλωση μη τροφικών ουσιών).

Εάν το άτομο συνεχίζει να καταπίνει τρίχες για χρόνια, τότε είναι πολύ πιθανό να συσσωρευτούν στην κοιλότητα του στομάχου και να μετατραπούν σε μια δομή που μοιάζει με μπάλα προκαλώντας απόφραξη. Δηλαδή, οι τρίχες που τρώει ένα άτομο μπορεί να μπερδευτούν και να παγιδευτούν στο γαστρεντερικό σωλήνα, προκαλώντας απόφραξη και απαιτώντας επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Τα συνήθη συμπτώματα της νόσου είναι τα ακόλουθα:  Συχνός πόνος στο στομάχι, φούσκωμα, αίσθημα πληρότητας, ναυτία, εμετός μετά τα γεύματα, πόνος κάτω από το θώρακα, κατά τόπους απώλεια μαλλιών, κακή αναπνοή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενας τραυματίας από ανταλλαγές πυρών στο κέντρο της Αθήνας

Πάρνηθα: Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης 12 ατόμων

Disiecta Membra #28: Οι Ρωμαίοι και μια ζουμερή θεωρία συνωμοσίας

Investigate Europe-Reporters United-ΕφΣυν: «Μέγας χορηγός των ελληνικών ενώσεων ασθενών η φαρμακοβιομηχανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα