ΑΘΗΝΑ
13:31
|
07.05.2024
Σας θυμίζει κάτι; Ένα καυστικό σκίτσο του Theo Moudakis της Toronto Star για το πώς ο Τριντό αντιμετωπίζει την πύρινη κόλαση στον Καναδά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά. Χθες Δευτέρα 12/6 υπήρχαν 449 ενεργές εστίες σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 219 μαίνονταν εκτός ελέγχου. Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει το δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς ξέσπασαν νέες εστίες στην πετρελαιοπαραγωγική επαρχία Αλμπέρτα.

Οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και εβδομάδες στον Καναδά έχουν κάνει στάχτη περίπου 48 εκατομμύρια στρέμματα, μια έκταση μεγαλύτερη από την Ολλανδία.

«Αν δείτε τον δυτικό Καναδά, έχει καλυφθεί εντελώς από καπνούς και αυτό θα συνεχιστεί την Τρίτη», εξήγησε ο μετεωρολόγος Τζέραλντ Τσενγκ, επικαλούμενος σχετικό χάρτη. Σύμφωνα με τον δείκτη για την ποιότητα του αέρα, το Έντμοντον και το Φορτ Μακμάρεϊ βρίσκονται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» για τη δημόσια υγεία.

Η υπουργός Άμυνας του Καναδά Ανίτα Ανάντ προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δέχεται δριμεία κριτική για τη διαχείριση της κρίσης. Κατηγορείται ότι γνώριζε και είχε προειδοποιηθεί εδώ και χρόνια για την κακή διαχείριση των δασικών εκτάσεων στη χώρα. Μετά τις δασικές πυρκαγιές του 2017 υπήρξαν αρκετές επιστημονικές μελέτες για την ανάγκη βελτίωσης της διαχείρισης των δασών και την αύξηση των κονδυλίων για την προστασία τους. Αλλά πέρα… βρέχει. Ο κ. Τριντό (όπως συνηθίζουν πολλοί συνάδελφοί του όταν βρίσκονται στην ίδια θέση) πετάει την μπάλα στην εξέδρα και λέει: «Δεν φταίω εγώ αλλά η κλιματική κρίση».

Αυτήν την επικίνδυνη αδράνεια και ευθυνοφοβία του κ. Τριντό σχολιάζει στην εφημερίδα Toronto Star ο σκιτσογράφος, Theo Moudakis.

«Κλείσε τα μάτια και πάτα ένα οποιοδήποτε κουμπί. Εύκολο», λέει ο Χόμερ Σίμπσον, σύμβουλος διαχείρισης κρίσεων του Καναδού Τζάστιν Τριντό. Σας θυμίζει κάτι;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εισβολή στη Ράφα

Ένα σκίτσο του Ιορδανού Emad Hajjaj για τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών εν μέσω διαπραγματεύσεων για εκεχειρία.
ΣΥΝΑΦΗ

Εισβολή στη Ράφα

Καλό Πάσχα

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα