Με κινέζικο νόμισμα (γουάν) πλήρωσε το Πακιστάν την πρώτη εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου σε προνομιακά χαμηλή τιμή δήλωσε ο Πακιστανός υπουργός Πετρελαίου την Δευτέρα σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς που παρατηρεί πως η εξέλιξη συνιστά «μια σημαντική μετατόπιση» στην έως πρότινος πολιτική εξαγωγών αυτής της χώρας της Νότιας Ασίας που χρησιμοποιούσε σχεδόν αποκλειστικά αμερικάνικο δολάριο για τις συναλλαγές της με το εξωτερικό.
Από την άλλη δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί το Πακιστάν προέβη σε μία τέτοια κίνηση. Η χώρα δεν αντιμετωπίζει μόνον μία σφοδρή πολιτική κρίση στο φόντο της σκληρής κόντρας της σημερινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ με τον έκπτωτο πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Χαν αλλά και μία οικονομική δύσκολη κατάσταση με χαρακτηριστικό το οξύ πρόβλημα ισοζυγίου πληρωμών και τον ορατό κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους σε ξένους δανειστές. Όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, τα αποθεματικά του Πακιστάν σε ξένο συνάλλαγμα μετά δυσκολίας φθάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός μήνα ελεγχόμενων εισαγωγών…
Το πρώτο φορτίο ρωσικού αργού που έφθασε στο Καράτσι την Κυριακή έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας που πέτυχαν Ρωσία και Πακιστάν στις αρχές του 2023. Ο Πακιστανός υπουργός Πετρελαίου, Μουσαντίκ Μάλικ, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη στο πρακτορείο Ρόιτερς, τόνισε πως δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει βασικά στοιχεία της ρωσο-πακιστανικής εμπορικής συμφωνίας, ούτε καν την προνομιακή τιμή που πέτυχε το Πακιστάν για την εισαγωγή του ρωσικού αργού. Επιβεβαίωσε ωστόσο πως η πληρωμή έγινε με κινέζικο νόμισμα.
Η πρώτη αγορά ρωσικού αργού μεταξύ των κυβερνήσεων Πακιστάν-Ρωσίας έγινε τον περασμένο Απρίλιο και αφορά 100.000 τόνους εκ των οποίων οι πρώτοι 45.000 τόνοι έφθασαν την Κυριακή στις αποθήκες του λιμανιού στο Καράτσι και το υπόλοιπο αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Το σινικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την εξέλιξη δήλωσε πως πρόκειται για «φυσιολογική εμπορική συνεργασία μεταξύ Πακιστάν και Ρωσίας».