(και γιατί η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη στο φόντο της ήδη άσχημης οικονομικής κρίσης).
Σε πολιτικο-οικονομική «μαύρη τρύπα» της Ανατολικής Μεσογείου εξελίσσεται ο Λίβανος καθώς ο πολύπαθος λαός ταλαιπωρείται εδώ και τέσσερα χρόνια από άσχημη οικονομική και πολιτική κρίση και συνεχή υποβάθμιση ανεπαρκών υποδομών σε ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, συγκοινωνίες, υγεία, παιδεία, κ.α.
Σήμερα, το κοινοβούλιο του Λιβάνου που έχει συγκροτηθεί με βάση ένα πολιτειακό δαιδαλώδες σύστημα «κληρονομιά» της γαλλικής αποικιοκρατίας και του αιματηρού εμφυλίου, που ξεκίνησε το 1975 και έληξε το 1990, ολοκλήρωσε τη 12η κατά σειρά άκαρπη συνεδρίαση.
Η βουλή και σήμερα απέτυχε να εκλέξει τον διάδοχο του Προέδρου Μισέλ Αούν του οποίου η θητεία έχει λήξει από τα τέλη Οκτωβρίου 2022 και το σύνταγμα απαιτεί να είναι Χριστιανός Μαρωνίτης.
Ο λόγος της μη εκλογής νέου Προέδρου σχετίζεται με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ κομμάτων που δεν εναντιώνονται στο να συνεχίσει η σιιτική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ να παραμείνει οπλισμένη ως αποτελεσματική δύναμη αντίστασης απέναντι στις ιμπεριαλιστικές ορέξεις του γειτονικού Ισραήλ, και σε εκείνες τις δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με το στόχο ΗΠΑ και Ισραήλ για αποστρατιωτικοποίηση της Χεζμπολάχ για ευνόητους λόγους…
Κάπως έτσι, οι βουλευτές της υποστηριζόμενης από το Ιράν ένοπλης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της από το μικρότερο σιιτικό Κίνημα Αμάλ, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση για να εμποδίσουν την προσπάθεια των κύριων χριστιανικών κομμάτων να εκλέξουν Πρόεδρο τον ανώτερο αξιωματούχο του ΔΝΤ, Τζιχάντ Αζούρ καθώς φαντάζει τουλάχιστον τραγικό να επιδιώκει μία χρεοκοπημένη χώρα για Πρόεδρό της στέλεχος του ΔΝΤ που επιβάλλει ληστρικούς και αντιλαϊκούς όρους για δάνεια υπονομεύοντας επί δεκαετίες την ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δεκάδων αναπτυσσόμενων χωρών….
Η αντιπαράθεση έχει ανοίξει ένα διαθρησκευτικό ρήγμα, με έναν από τους κύριους Χριστιανούς συμμάχους της Χεζμπολάχ, τον Τζιμπράν Μπασίλ, που φέρεται πως δέχεται την υποψηφιότητα Αζούρ, συντασσόμενος με χριστιανικές παρατάξεις που είναι αντίπαλες της Χεζμπολάχ.
Ο Αζούρ, διευθυντής του ΔΝΤ αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και πρώην υπουργός Οικονομικών, κέρδισε σήμερα την υποστήριξη 59 από τους 128 βουλευτές στην αρχική ψηφοφορία, λιγότερους από τα δύο τρίτα που χρειάζονταν στον πρώτο γύρο.
Ο Σουλεϊμάν Φραντζίε, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, έλαβε 51 ψήφους.
Στη συνέχεια η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της αποχώρησαν από το κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαρτία των δύο τρίτων που απαιτείται για ένα δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, στον οποίο ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει με την υποστήριξη 65 βουλευτών.
Μπροστά σε όλα αυτά, είχε τοποθετηθεί από την Κυριακή, ο Σιίτης μουφτής του Λιβάνου σεΐχης ‘Αχμαντ Καμπαλάν που επέκρινε σφόδρα την υποψηφιότητα του Αζούρ χωρίς να τον κατονομάσει, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τονίζοντας πως «δεν θα επιτραπεί να υπάρξει ένας πρόεδρος με αμερικανική σφραγίδα».
Σε αυτό το φόντο, τα πράγματα έδειξαν πως μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα.
Απλήρωτοι θα μείνουν τον Ιούνιο οι δημόσιοι υπάλληλοι
Ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων Λιβάνου, Μπεχάρα αλ Ασμάρ, προειδοποίησε με γενική απεργία και διαδηλώσεις στους δρόμους σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομίας υλοποιήσει την προειδοποίηση πως δεν θα μπορέσει να καταβάλλει εγκαίρως τη μισθοδοσία Ιουνίου σε εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους λόγω «στενότητας» των κρατικών αποθεματικών σε ρευστό.
Το υπουργείο Οικονομίας στις 9 Ιουνίου είχε ανακοινώσει πως «δεν θα είναι δυνατή η καταβολή μισθών, αποζημιώσεων, στο τέλος τρέχοντος μηνός πριν τη «γιορτή της θυσίας» (Ιντ αλ-αντχά γνωστό στην Ελλάδα κυρίως ως Κουρμπάν μπαϊράμ που γιορτάζει την επιθυμία του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του επειδή του το ζήτησε ο θεός).
Η γιορτή αυτή φέτος ξεκινά να γιορτάζεται στις 28 Ιουνίου. Ως τότε; «Έχει ο Θεός»…