ΑΘΗΝΑ
15:40
|
17.05.2024
«Όσο η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη η Ευρώπη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί» τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κυπριακό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Κύπρου, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα, τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη η Ευρώπη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί».

«Δεν είστε μόνοι στην προσπάθειά σας να δείτε το νησί σας να επανενώνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», είπε η κ. Μέτσολα κατά την υποδοχή του κ. Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά την επίσημη υποδοχή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου είχαν συνομιλίες στη διάρκεια των οποίων συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ανάμεσά τους και το μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως προσβλέπει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να αναλάβει η Ε.Ε. ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και ευχαρίστησε την κ. Μέτσολα για το ενδιαφέρον και τις καθαρές της θέσεις στο Κυπριακό.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Κύπρου, αλλά «ευρωπαϊκό ζήτημα» και υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή εμπλοκή σ’ όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί παρά να ωφελήσει, ειδικά εάν η λύση του προβλήματος θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Όσον αφορά την εμπλοκή της Ε.Ε. υπογράμμισε πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός απεσταλμένου με τα απαραίτητα εχέγγυα ώστε να υποβοηθήσει προκειμένου να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως στις δηλώσεις Ερντογάν, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η μόνη οδός προς τα εμπρός είναι η ύπαρξη ενός ενιαίου, κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους και υπέδειξε ότι η Κύπρος έγινε δεκτή στην Ε.Ε. ως ενιαίο κράτος.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η ενεργή εμπλοκή της Ε.Ε. «ειδικότερα τώρα που προσπαθούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού», είναι σημαντική. Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα εκείνον που θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και κίνητρα που θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαίου οφέλους κατάσταση για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Με πληροφορίες από philenews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πούτιν: Η ουκρανική δικαιοσύνη να ελέγξει τη νομιμότητα Ζελένσκι

Νέα Αριστερά: Παράγοντας αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια ο Μητσοτάκης

Ενισχύσεις στη Νέα Καληδονία λόγω των ταραχών-Ανάμειξη του Μπακού «βλέπει» το Παρίσι

Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την Ε.Ε. αν δεν σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα