ΑΘΗΝΑ
23:31
|
03.05.2024
Την εξασφάλιση πρώτων υλών απαραίτητων σε τεχνολογία αιχμής, όπως το λίθιο, επιχειρεί η περιοδεία της στη Λατινική Αμερική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την οριστικοποίηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Mercosur, επειδή θα είναι «αμοιβαία επωφελής» για τα δυο μπλοκ ζήτησε κατά την επίσκεψή της σε Βραζιλία και Αργεντινή, που είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας που ξεκίνησε στην αρχή της βδομάδας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες παρατήρησε πως «επαφίεται σε εμάς και στην Ευρώπη να άρουμε τα εμπόδια, κι αν υπάρχει η πολιτική βούληση, δεν είναι τόσο δύσκολο», επισημαίνοντας πως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής επιδιώκουν μία «ισορροπημένη συμφωνία».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν είχε υπογράψει νωρίτερα Πρωτόκολλο συμφωνίας της Ε.Ε. με την Αργεντινή σε πρώτες ύλες, με πρώτο το λίθιο που είναι άκρως απαραίτητο στην βιομηχανία ηλεκτροκίνησης αλλά και σε συσκευές υψηλής τεχνολογίας. Η ίδια άλλωστε τόνισε πως η ζήτηση για το λίθιο στην Ευρώπη «θα δωδεκαπλασιαστεί ως το 2030».

Δεν είναι τυχαία η επίσκεψή της στην Αργεντινή καθώς η συγκεκριμένη χώρα μαζί με τη Βολιβία και τη Χιλή αποτελούν το λεγόμενο «χρυσό τρίγωνο του λιθίου» επειδή στα εδάφη τους εντοπίζεται περίπου το 65% των γνωστών κοιτασμάτων ορυκτού που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των λεγόμενων «Σπάνιων Γαιών».

Την Δευτέρα ξεκινώντας την επίσκεψή της από τη Βραζιλία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συναντήθηκε με τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, τονίζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον της Ε.Ε. για τη σύναψη της συμφωνίας Ε.Ε.-Mercosur, εκφράζοντας την ευχή να έχει επικυρωθεί «το αργότερο» ως το τέλος του 2023.

Η επίσκεψή της στη Χιλή

Νωρίς σήμερα το μεσημέρι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφθασε στο Σαντιάγκο της Χιλής, όπου έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της χώρας, Γκαμπριέλ Μπόρις τονίζοντας πως οι δύο τους συμφώνησαν να προωθήσουν το πλαίσιο συνεργασίας Ε.Ε. και Χιλής με στόχο την διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γκ. Μπόρις, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως οι δύο πλευρές έχουν βάλει στόχο την απανθρακοποίηση των οικονομιών τους εξηγώντας από την άλλη πως η «ζήτηση για κρίσιμες πρώτες ύλες αυξάνεται». Και πρόσθεσε:

«Δουλεύουμε πάνω σε μία στρατηγική εταιρική σχέση για βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες πρώτων υλών. Και οι δύο πλευρές έχουμε να κερδίσουμε πολλά. Ελπίζω να την υπογράψουμε σύντομα».

Τι είναι το Mercosur

Η Mercosur, συμμαχία της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης, ολοκλήρωσε τις συνομιλίες για τη συμφωνία ως προς το εμπόριο με την ΕΕ το 2019, έπειτα από 20 και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων· όμως το κείμενο δεν έχει επικυρωθεί ακόμη, λόγω των ευρωπαϊκών ανησυχιών για την περιβαλλοντική πολιτική του βραζιλιάνου ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022).

MERCOSUR: How It Stands Today — KCL Latin American Society

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε πως θέλει να δει «να εντατικοποιούμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας», υποσχόμενη συγκεκριμένα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ».

Την περασμένη χρονιά, οι εμπορικές ανταλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική πλησίασαν σε αξία συνολικά τα 300 δισεκ. ευρώ.

Επόμενο και τελευταίος σταθμός της περιοδείας της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν είναι το Μεξικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα