ΑΘΗΝΑ
11:47
|
06.05.2024
Οι εξαγωγές προς τις «χώρες των Συμφωνιών του Αβραάμ» ανήλθαν σε 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας το 24% επί του συνόλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Χρυσή» περίοδο διάγουν οι εξαγωγές των ισραηλινών πολεμικών βιομηχανιών καθώς φαίνεται πως αξιοποιούν στο έπακρο όχι μόνον κάθε λογής σύγκρουση ή απειλή στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τις συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων με αραβικές χώρες που ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη του 2020 οι τότε κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ (γνωστές ως «συμφωνίες του Αβραάμ»).

Όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, το 2022 οι εξαγωγές όπλων και αμυντικών συστημάτων έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ ενώ το 24% των εξαγωγών αυτών έγιναν σε αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ εξομάλυνε πρόσφατα τις σχέσεις του.

Το ισραηλινό υπουργείο, που επιβλέπει και εγκρίνει τις εξαγωγές στρατιωτικών προϊόντων, ανέφερε ότι οι εξαγωγές προς τις «χώρες των Συμφωνιών του Αβραάμ» ανήλθαν σε 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια πέρσι, φθάνοντας το 24% του συνολικού ύψους των εξαγωγών.

Το 2021, οι εξαγωγές σε αυτές τις χώρες είχαν φτάσει τα 853 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 789 εκατομμύρια ευρώ), ή το 9% του συνόλου.

Από το 2020, το Ισραήλ έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ, υπό την αιγίδα του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτές οι συμφωνίες προκάλεσαν ρήγμα στην κοινή αραβική θέση ότι καμία συμφωνία με το Ισραήλ δεν είναι δυνατή χωρίς την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Οι συμφωνίες έχουν καταγγελθεί ως «προδοσία» από τους Παλαιστίνιους και τους λαούς αραβικών χωρών.

«Η παγκόσμια αστάθεια αυξάνει τη ζήτηση για ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους και εργαζόμαστε διαρκώς για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εγιάλ Ζαμίρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτές οι εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία εννέα χρόνια, φτάνοντας το ποσό ρεκόρ των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,5 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022.

Είναι δε ενδεικτικό το γεγονός πως πέρσι, τα drones αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο των εξαγωγών και «πύραυλοι,  ρουκέτες και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» το 19%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα