ΑΘΗΝΑ
21:23
|
20.05.2024
Αλλες χώρες της Ε.Ε. όπως η Γερμανία που προτιμούν μία πιο προσεκτική προσέγγιση του θέματος ώστε να μην προκληθούν σινικά αντίποινα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αυξάνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για περιορισμούς και κυρώσεις σε βάρος τη Κίνας θεωρώντας πως έχει εξασφαλίσει «άδικα πλεονεκτήματα σε τομείς εξαγωγών όπως τα ηλεκτρικά οχήματα» υποστηρίζει σημερινό άρθρο στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια αναβάθμισαν το εμπορικό «οπλοστάσιό» τους έναντι χωρών όπως η Κίνα και τώρα το Παρίσι επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει αυτό το οπλοστάσιο για να δείξει πως δεν το έχει για λόγους βιτρίνας.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο πως η γαλλική πίεση θα φέρει αποτέλεσμα καθώς δεν είναι διόλου βέβαιο πως θα συμμεριστούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Μακρόν άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπως η Γερμανία που προτιμούν μία πιο προσεκτική προσέγγιση του θέματος ώστε να μην προκληθούν σινικά αντίποινα με δυσμενείς επιπτώσεις στις οικονομίες τους, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για χώρες (όπως η Γερμανία) που διαθέτουν εργοστάσια και έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στην Κίνα.

Το ρεπορτάζ του Politico αναφέρει πως αυτή την περίοδο η Κομισιόν συζητά εάν θα καταφέρει να ξεκινήσει έρευνα που θα επιτρέψει στις Βρυξέλες

Να ξεκινήσουν έρευνα για την επιβολή επιπλέον «μέτρων» αντι-ντάμπινγκ που στρέφονται κατά των κρατικών επιδοτήσεων όπως αυτές που αφορούν οχήματα.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε πως ο ίδιος είναι «πάρα πολύ υπέρ της έναρξης» έρευνας για ντάμπινγκ, (dumping) μίας τακτικής που ενθαρρύνει τις πωλήσεις προϊόντων σε τιμές κατώτερες του κόστους παραγωγής, με σκοπό την εξάλειψη του ανταγωνισμού και την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία μιας επιχείρησης σε μια αγορά.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για σινικές τακτικές ντάμπινγκ δεν αφορά μόνο τα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και κινέζικης κατασκευής ιατρικά εργαλεία και εξοπλισμό.

Στο θέμα είχε αναφερθεί στην αρχή του 2023 και η Πρόεδρος της Κομισιόν της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας πως κινέζικα ιατρικά μηχανήματα «εξαιρούνται από την αγορά με τις πολιτικές διακρίσεων «Αγοράστε Κινέζικα» που εδώ και καιρό συνιστά πηγή ανησυχίας για διάφορες ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Η πορτογαλική νεολαία πέφτει στα δόκανα της Ακροδεξιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα