ΑΘΗΝΑ
15:41
|
27.04.2024
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιταχύνει τη νομοθεσία στο κοινοβούλιο εν μέσω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την τοποθεσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα εμποδίσει την οικοδόμηση νέας πρεσβείας της Ρωσίας πλάι στο κοινοβούλιο της χώρας της Ωκεανίας, στην Καμπέρα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι, επικαλούμενος κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

«Η κυβέρνηση έλαβε πολύ σαφείς συστάσεις ασφαλείας, για τον κίνδυνο που θα ήγειρε η νέα ρωσική παρουσία τόσο κοντά στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο κ. Αλμπανίζι σε δημοσιογράφους. «Ενεργούμε γρήγορα για να διασφαλίσουμε ότι ο χώρος μίσθωσης δεν θα γίνει επίσημη διπλωματική παρουσία».

Η Ρωσία εκμισθώνει οικόπεδο πλάι στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα. Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει ήδη προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να ακυρωθεί το μισθωτήριο, το οποίο υπεγράφη αρχικά το 2008. Το 2011 εγκρίθηκαν σχέδια για την κατασκευή διπλωματικού κτιρίου. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι εργασίες έπρεπε να ολοκληρωθούν εντός τριών ετών, αλλά η πρεσβεία παραμένει μόνο εν μέρει χτισμένη.

Ο κ. Αλμπανίζι εξήγησε πως αφού εξερευνήθηκαν, μάταια, όλες οι πιθανές νομικές οδοί, θα ψηφιστεί νόμος από το κοινοβούλιο της χώρας που θα αποτρέπει ρητώς την ανέγερση νέας ρωσικής πρεσβείας στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

«Ενεργούμε πολύ γρήγορα» προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι «το νοικιασμένο οικόπεδο δεν θα μετατραπεί σε επίσημη διπλωματική παρουσία» της Ρωσίας, επέμεινε ο πρωθυπουργός.

Για την υπουργό Εσωτερικών Κλέαρ Ο’Νιλ, η νέα πρεσβεία που θέλει να οικοδομήσει η Ρωσία αποτελεί προφανή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας.

«Το κυριότερο πρόβλημα (…) είναι η τοποθεσία της. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο», ανέφερε.

Η ρωσική πρεσβεία βρίσκεται σήμερα στη συνοικία Γκρίφιθ, στο νότιο τμήμα της πόλης και εκεί θα παραμείνει, συνόψισε ο κ. Αλμπανίζι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα