ΑΘΗΝΑ
19:37
|
15.11.2024
Οι «χειρότεροι του κόσμου» διεισδύουν «στο ημισφαίριο μας», είπε, κατακρίνοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν, η πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για το Δυτικό Ημισφαίριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πενθήμερη περιοδείας του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα, στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα, έδωσε σε μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος την ευκαιρία να κατηγορήσουν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για ανικανότητα να επιβληθεί «στην πίσω αυλή» των ΗΠΑ.

Η Ρεπουμπλικανή αντιπρόσωπος της Φλόριντα Μαρία Ελβίρα Σαλαζάρ, πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής για το Δυτικό Ημισφαίριο, επέκρινε την κυβέρνηση Μπάιντεν για την αποτυχία της να συγκροτήσει ένα σαφές σχέδιο για τη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με τη Σαλαζάρ, αυτή η έλλειψη επαρκούς ηγεσίας έδωσε την ευκαιρία σε «αντίπαλες χώρες», όπως το Ιράν, να επεκτείνουν τους δεσμούς τους με χώρες που ανήκουν «στο ημισφαίριο» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μιλώντας στο Fox News Digital, η Σαλαζάρ εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις συνέπειες της αδύναμης ηγεσίας του Μπάιντεν, δηλώνοντας: «Η αδύναμη ηγεσία από την κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε στους χειρότερους παράγοντες του κόσμου να διεισδύσουν στο ημισφαίριο μας ατιμώρητα».

Στην πρώτη του στάση στο Καράκας της Βενεζουέλας, ο Ραϊσί που ηγήθηκε της ιρανικής αντιπροσωπείας, υπέγραψε συνολικά 25 συμφωνίες οικονομικής, πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για το πρακτορείο TeleSUR με έδρα το Καράκας, ο Ιρανός Πρόεδρος χαιρέτισε τις χώρες της περιοχής που επιδίωξαν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τους παρά τις απειλές και τις πιέσεις.

«Η Ουάσιγκτον θεωρούσε τη Λατινική Αμερική ως την αυλή της», είπε ο Ραϊσί, προσθέτοντας ότι αυτό έχει πλέον αλλάξει.

Η περιοδεία του Ιρανού ηγέτη στη Λατινική Αμερική παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις χώρες που υφίστανται κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά την άφιξή του στη Μανάγκουα της Νικαράγουα, το απόγευμα της Τρίτης, ο Ραϊσί είπε: «Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να σταματήσουν το έθνος μας μέσω κυρώσεων και απειλών, αλλά όχι μόνο το έθνος μας δεν ενέδωσε, αλλά δημιούργησε επίσης μια ευκαιρία μέσα από τις απειλές και τις κυρώσεις και σημείωσε πρόοδο».

Η Σαλαζάρ είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιορθώσουν τις σχέσεις τους με τα συμμαχικά κράτη της Λατινικής Αμερικής για να σχηματίσουν ένα μέτωπο ενάντια στα έθνη που δεν συμμορφώνονται.

Οι ανησυχίες της Σαλαζάρ επιβεβαιώνονται από τον ανώτερο συνεργάτη του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών, Εμανουέλε Οτολένγκι, ο οποίος έγραψε στο VOA ότι ο κύριος στόχος του Ιράν είναι να «χτίσει συμμαχίες με κινήματα και κυβερνήσεις ομοϊδεατών», καθώς επιδιώκει «να διαβρώσει την επιρροή των ΗΠΑ στο δυτικό ημισφαίριο και να αμφισβητήσει την ΗΠΑ στην δική τους αυλή».

Ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε επίσης τη συνεργασία του Ιράν με τη Βενεζουέλα για την «ανάκαμψη, ανακαίνιση, ανάκτηση» της πετρελαϊκής βιομηχανίας του, η οποία έχει τιμωρηθεί σε μεγάλο βαθμό από διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ.

«[Ο Ραϊσί] συμφωνεί με την αναδυόμενη ιδέα ενός πολυπολικού κόσμου, ενός κόσμου που αμφισβητεί για άλλη μια φορά την κυριαρχία των ΗΠΑ και την τάξη που βασίζεται σε κανόνες που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν και έχουν σε μεγάλο βαθμό δημιουργήσει», τόνισε ο Οτολένγκι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος με τον Τραμπ, λέει τώρα ο Ζελένσκι…

Μυστική συνάντηση του Ίλον Μασκ με τον Ιρανό πρέσβη στη Νέα Υόρκη

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Επικοινωνία Σολτς-Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα