ΑΘΗΝΑ
15:48
|
02.07.2024
Η απόφαση του σώματος των ενόρκων ήταν απαραίτητη προκειμένου οι εισαγγελείς να κατηγορήσουν επίσημα τον Ντάνιελ Πένι, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη που βιντεοσκοπήθηκε να πνίγει έναν άστεγο μέσα σε βαγόνι του μετρό. Η απόφαση έρχεται αφού οι εισαγγελείς τον περασμένο μήνα καταδίκασαν τον Ντάνιελ Πένι για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για τη δολοφονία του καλλιτέχνη δρόμου (street artist), Τζόρνταν Νίλι.

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων ήταν απαραίτητη προκειμένου οι εισαγγελείς να κατηγορήσουν επίσημα τον Ντάνιελ Πένι, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Ο πρώην πεζοναύτης υποστηρίζει όλο αυτό το διάστημα ότι ενεργούσε σε αυτοάμυνα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου της 1ης Μαΐου.

Η απόφαση για απαγγελία κατηγορίας ελήφθη την Τετάρτη, ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα ανώνυμους αστυνομικούς. Ένας δικηγόρος της οικογένειας του κ. Νίλι είπε στο CBS News ότι η οικογένεια είχε ενημερωθεί για την απόφαση του σώματος των ενόρκων.

Το επίσημο έγγραφο με την απόφαση αναμένεται να αποκαλυφθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Αν κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού, ο Πένι μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Ο 24χρονος πρώην πεζοναύτης συνελήφθη στις 12 Μαΐου αφού αρχικά η αστυνομία του επέτρεψε να φύγει από τον τόπο του εγκλήματος, χωρίς καν να προσαχθεί. Στη συνέχεια του έβαλαν χειροπέδες και οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα προτού αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολαρίων σε μετρητά.

Την περασμένη Κυριακή, ο Πένι δημοσίευσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι δεν σκόπευε να σκοτώσει τον Νίλι, έναν 30χρονο άστεγο που φέρεται να φώναζε στους επιβάτες του μετρό πριν ξεκινήσει το όχημα.

«Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι οι πεζοναύτες δεν φοβούνται», είπε στο βίντεο.

«Μας διδάχτηκε ότι μια από τις βασικές μας αξίες είναι το θάρρος, αλλά το θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεσαι τον φόβο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ένιωθε υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει τον Νίλι καθώς ενεργούσε ακανόνιστα προς τους επιβάτες.

«Φοβήθηκα για τον εαυτό μου, αλλά κοίταξα γύρω μου υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, τους φώναζε στα μούτρα λέγοντας αυτές τις απειλές. Απλώς δεν μπορούσα να κάτσω ήσυχος».

Το βίντεο του περιστατικού που κατέγραψε freelance δημοσιογράφος στο τρένο δείχνει τον πρώην πεζοναύτη να κρατά τον κ. Νίλι από τον λαιμό για δύο λεπτά και 55 δευτερόλεπτα. (Άλλη μια περίπτωση που θυμίζει τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη).

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε την Κυριακή, ο κ. Πένι ισχυρίζεται ότι η όλη αλληλεπίδραση ήταν λιγότερο από πέντε λεπτά. «Άκουγα μουσική εκείνη την ώρα και εκείνος φώναζε, οπότε έβγαλα τα ακουστικά μου για να ακούσω τι φώναζε», είπε.

Και οι τρεις κύριες απειλές που επαναλάμβανε ξανά και ξανά ήταν «Θα σε σκοτώσω», «Είμαι έτοιμος να πάω ισόβια φυλακή» και «Είμαι πρόθυμος να πεθάνω».

Η οικογένεια του κ. Νίλι λέει ότι η κατηγορία ανθρωποκτονίας δεύτερου βαθμού πρέπει να αναβαθμιστεί σε φόνο.

Η δολοφονία συγκλόνισε τη Νέα Υόρκη και οδήγησε σε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της δημόσιας συγκοινωνίας και τη θεραπεία για ψυχικά ασθενείς άστεγους Νεοϋορκέζους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί και εντολή εκκένωσης της Χαν Γιούνις- «Δεν έχει μείνει ασφαλές μέρος»

Δίκη Τραμπ: Μερική ασυλία αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο- «Τρομερή αδικία» λέει ο Μπάιντεν

Κένυα: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου παρά την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο: Ζητούν συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ για τον ομοφοβικό λόγο στα ΜΜΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα