ΑΘΗΝΑ
15:24
|
28.04.2024
Ο Χοσέ Ζαμόρα, διευθυντής της αντιπολευτικής εφημερίδας elPeriodico, κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, αλλά ανθρωπιστικές οργανώσεις μιλάνε για επίθεση στην ελευθερία του λόγου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Γουατεμάλας καταδίκασε την Τετάρτη τον Χοσέ Ζαμόρα, έναν γνωστό δημοσιογράφο ο οποίος εδώ και χρόνια επικρίνει συστηματικά τις διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας, σε έξι χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα χρήματος. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει τη δίωξή του Ζαμόρα ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

Ο ίδιος ο Ζαμόρα είπε ότι η υπόθεση εναντίον του είναι μια “πολιτική δίωξη” από τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Τζιαμάτει λόγω του ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Ζαμόρα, elPeriodico, για φερόμενη διαφθορά στην οποία εμπλέκονται ο ίδιος ο πρόεδρος με τους στενούς του συμμάχους. Η εφημερίδα του Ζαμόρα έκλεισε τον Μάιο.

Στον δημοσιογράφο επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 300.000 κουετσάλ (35.480 ευρώ), είπε το δικαστήριο. Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες του εκβιασμού και της διαπραγμάτευσης για επιρροή.

Ο Ζαμόρα, 66 ετών, είπε ότι θα ασκήσει έφεση και πιθανώς θα παραπέμψει την υπόθεση στο Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αισθάνομαι χαρούμενος γιατί τελικά (η ποινή) ήταν αυθαίρετη», είπε στους δημοσιογράφους, χαμογελώντας και εμφανιζόμενος ήρεμος μετά την ακρόαση. «Είμαι ακόμα αθώος και είναι ακόμα κλέφτης», είπε για τον Τζιαματέι. «Κανείς στην ιστορία δεν πρόκειται να του το αφαιρέσει αυτό».

Η ετυμηγορία αποτελεί απειλή για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ελευθερία της έκφρασης, ανέφερε στο Twitter ο Μπράιαν Νίκολς, βοηθός γραμματέας για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ο κόσμος θα παρακολουθεί ότι η προσωπική του ασφάλεια και υγεία θα προστατεύονται», είπε ο Νίκολς.

Ο Ζαμόρα ίδρυσε το elPeriodico, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά μέσα της χώρας, το 1996.

Συνελήφθη τον Ιούλιο του περασμένου έτους κατά τη διάρκεια καταστολής εναντίον εισαγγελέων, δικαστών, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και αξιωματούχων της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής την Ειδική Εισαγγελία της χώρας κατά της Ατιμωρησίας (FECI).

Η βοηθός εισαγγελέα της FECI, Σαμάρι Γκόμεζ, η οποία συνελήφθη πέρυσι για τον φερόμενο ρόλο της στην αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών, αθωώθηκε την Τετάρτη και ορίστηκε να αποφυλακιστεί αργότερα την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, ο Ζαμόρα φέρεται να έλαβε 38.461 δολάρια για να χρηματοδοτήσει το μέσο ενημέρωσης του, τα οποία δεν κατατέθηκαν άμεσα στο τραπεζικό σύστημα.

Η υπόθεση εξελίχθηκε γρήγορα και αφορούσε 11 ακροάσεις στις οποίες δεν έγιναν δεκτά τα στοιχεία του κατηγορουμένου και οκτώ αλλαγές συνηγόρων υπεράσπισης, ορισμένοι από τους οποίους αντιμετωπίζουν τώρα τις δικές τους νομικές διαδικασίες για ανάμειξη στην υπεράσπιση του Ζαμόρα.

Ο Κάρλος Μαρτίνεθ ντε λα Σέρνα, διευθυντής προγράμματος στην Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων με έδρα τις ΗΠΑ, είπε ότι η καταδίκη δείχνει τις «απελπισμένες προσπάθειες» της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους δημοσιογράφους και ζήτησε την απελευθέρωση του Ζαμόρα.

«Το μόνο του «έγκλημα» ήταν η ατρόμητη άσκηση του επαγγέλματός του», ανέφερε σε δήλωσή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα