ΑΘΗΝΑ
14:48
|
02.05.2024
Ο Αλγερινός Πρόεδρος ζήτησε επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στους BRICS «ώστε να μην χρειάζεται πλέον να δεχόμαστε δολάρια και ευρώ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέματα ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Αλγερίας σε διάφορους τομείς αλλά και ανταλλαγή απόψεων γύρω από σημαντικά διεθνή ζητήματα συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την περιοχή της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής συζήτησαν σήμερα κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλγερινός ομόλογός του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος Πούτιν (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας) τόνισε την ειδική σημασία που έδινε και δίνει η χώρα του στις σχέσεις με την Αλγερία, επισημαίνοντας πως αυτές αναπτύσσονται σταθερά από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.

«Ο λαός της Ρωσίας και ο ηρωικός και θαρραλέος λαός της Αλγερίας που χρειάστηκε να παλέψει για την ανεξαρτησία του επί πολλά χρόνια και νίκησε, ανέπτυξαν μία πολύ καλή σχέση. Πέρσι οι δύο χώρες γιόρτασαν 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Πρόσθεσε πως η Αλγερία ήταν πάντα «ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας στην Αφρική» εκφράζοντας την ικανοποίησή του που θα ξαναδεί τον Αλγερινό ομόλογό του ξανά στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Ιουλίου με αφορμή τη δεύτερη σύνοδο κορυφής Αφρικής και Ρωσίας.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει τη στενή διμερή συνεργασία στο φόρουμ του οργανισμού χωρών παραγωγής πετρελαίου, ΟPEC, εκτιμώντας πως συνέβαλε στη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας.

Βαθιά ικανοποίηση από τον Πρόεδρο Τεμπούν

 Ο Αλγερινός Πρόεδρος από την πλευρά του εξέφρασε «βαθιά ικανοποίηση» για τη συνάντηση και τη φιλοξενία του Προέδρου Πούτιν επισημαίνοντας την υποστήριξη που παρείχε κατά τα τελευταία 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων στη Ρωσία.

Ευχαρίστησε επίσης τη Μόσχα για την σταθερή παροχή στρατιωτικών εξοπλισμών τονίζοντας πως «με τα όπλα αυτά μπορούμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας σε ένα προκλητικό περιβάλλον». Στη συνέχεια συνεχάρη τη Ρωσία για την εθνική επέτειο της 12ης Ιουνίου, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί σε αυτή την «διεθνή πολύ τεταμένη κατάσταση» να επιταχύνει τις συνομιλίες για ένταξη στην ομάδα των χωρών  BRICS  «ώστε να μην χρειάζεται πλέον να δεχόμαστε δολάρια και ευρώ».

Σε ο,τι αφορά την περιφερειακή γεωπολιτική κατάσταση ο Αλγερινός Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Λιβύη λέγοντας πως πρόκειται «για φίλο της Ρωσίας και της Αλγερίας» και γι’ αυτό «είμαστε πάντα πρόθυμη για στήριξη της σταθερότητας στη χώρα».

Σε επόμενο σημείο εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του για τις στενότερες σχέσεις της Ρωσίας με χώρες του Σαχέλ της Αφρικής όπως το Μάλι που γειτονεύει με την Αλγερία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα