ΑΘΗΝΑ
18:57
|
03.05.2024
«Δεν έχουμε αξιόπιστο τελικό μητρώο ψηφοφόρων», είπε ο Σαμούρα Καμαρά, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Σιέρα Λεόνε, αφήνοντας αιχμές για νοθεία στις εκλογές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Σιέρα Λεόνε ζήτησε από τους εκλογικούς επιτρόπους της αφρικανικής χώρας να παραιτηθούν μια εβδομάδα πριν από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του δεν πιστεύει στην ικανότητά τους να διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ο Σαμούρα Καμαρά, επικεφαλής του κόμματος All People’s Congress (APC), δήλωσε ότι επιθυμεί την αντικατάσταση του επικεφαλής εκλογικού επιτρόπου και όλων των περιφερειακών επιτρόπων του εθνικού εκλογικού σώματος από «μια ανεξάρτητη διεθνώς διαπιστευμένη ομάδα». «Δεν έχουμε αξιόπιστο τελικό μητρώο ψηφοφόρων», είπε ο Καμαρά αργά την περασμένη Τετάρτη, μετά από ομιλία του.

«Η παραγωγή θολών και υποβαθμισμένων δελτίων ψηφοφόρων, η επανειλημμένη αδυναμία τήρησης των προθεσμιών σχετικά με την υποβολή αξιόπιστων στοιχείων εγγραφής ψηφοφόρων και η επακόλουθη δημοσιοποίηση πολύ αμφισβητήσιμων δεδομένων, έχουν εγείρει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της Επιτροπής να διεξάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», τόνισε ο Καμαρά.

Η δυτικοαφρικανική χώρα θα προσέλθει στις κάλπες στις 24 Ιουνίου για να αποφασίσει εάν ο πρόεδρος Τζούλιους Μάαντα Μπίο θα πάρει δεύτερη θητεία. Ο Καμαρά ήρθε δεύτερος σε ψήφους το 2018.

Το κυβερνών κόμμα του Μπίο απάντησε ότι οι ισχυρισμοί του Καμαρά για την εκλογική επιτροπή ήταν «παράλογοι».

«Το Λαϊκό Κόμμα της Σιέρα Λεόνε (SLPP) ανησυχεί σοβαρά για τις σκόπιμες προσπάθειες του Πανελλαδικού Κογκρέσου να διαταράξει τις ειρηνικές εκλογές και να ανατρέψει τα δημοκρατικά κέρδη που έχει σημειώσει η Σιέρα Λεόνε», ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη.

Ο επικεφαλής εκλογικός επίτροπος της Σιέρα Λεόνε, Μοχάμεντ Κονε, απέρριψε επίσης τις κατηγορίες του Καμαρά και ξεκαθάρισε ότι κανένας από την ομάδα του δεν θα παραιτηθεί. «Έχουμε αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα – αυτοπροσώπως και γραπτώς», είπε. «Τα ψηφοδέλτια θα είναι εδώ το Σαββατοκύριακο και προχωράμε με τις εκλογές».

Ο Καμαρά απείλησε ότι εάν οι αξιωματούχοι δεν παραιτηθούν εντός 72 ωρών, το κόμμα APC θα συναντηθεί και θα «αποφασίσει τα επόμενα βήματα».

Την περασμένη Τρίτη, δεκάδες νέοι συνελήφθησαν μετά από διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης σε πολλές πόλεις της Σιέρα Λεόνε με αίτημα την παραίτηση του εκλογικού επιτρόπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα