ΑΘΗΝΑ
09:21
|
17.05.2024
'Απρακτοι φαίνεται πως θα μεταβούν αύριο στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν οι Αφρικανοί ηγέτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Κιέβου-Μόσχας θα καταστούν εφικτές «μόνον μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει» επέμεινε και σήμερα μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία Αφρικανών ηγετών στο Κίεβο ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Έχοντας «ζεστές» τις πλάτες από τα δισεκ. δολάρια και τα όπλα ΗΠΑ και ΕΕ, ο Ουκρανός Πρόεδρος πέταξε στο καλάθι των αχρήστων την αφρικανική διπλωματική πρωτοβουλία.

Όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τους Αφρικανούς ηγέτες, «το να επιτρέψουμε οιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία τώρα, ενώ ο εισβολέας είναι στη γη μας, ισοδυναμεί με το να παγώσουμε τον πόλεμο και να τα παγώσουμε όλα: πόνο και βάσανα».

Σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε πως επιθυμεί μία «πραγματική ειρήνη», προσθέτοντας πως αυτή μπορεί να είναι δυνατή μόνο με «πραγματική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλη την ανεξάρτητη γη μας».

Ανέφερε επίσης πως η χώρα του επιμένει στη δική της «ειρηνευτική πρωτοβουλία» που έχει ως βάση τη «ρωσική πλήρη αποχώρηση» προσκαλώντας κατά τα άλλα τους Αφρικανούς ηγέτες να συμμετάσχουν σε μία «διεθνή ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» που ετοιμάζει.

Η αντιπροσωπεία των Αφρικανών ηγετών και υπουργών Εξωτερικών, που έθεσε εννοείται ζήτημα διευκόλυνσης της ροής σιτηρών και λιπασμάτων προς τις αφρικανικές, αναπτυσσόμενες χώρες, ήταν από τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, τη Ζάμπια, τη Σενεγάλη, τα Νησιά Κομόρος. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα και ο Σενεγαλέζος ομόλογός του, Μάκι Σαλ. Αυτοί οι δύο αύριο θα συναντήσουν στην Αγία Πετρούπολη το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα