ΑΘΗΝΑ
20:15
|
07.07.2024
Η αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στην Αγία Πετρούπολη αργότερα εντός της ημέρας και σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αύριο Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα έφτασε σήμερα στο Κίεβο, μαζί με άλλους Αφρικανούς ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, από τη Σενεγάλη, τις Κομόρες, την Ουγκάντα, τη Ζάμπια τη Λαϊκή Δημοκρατία και την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την αφρικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της 15μηνης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η αφρικανική ειρηνευτική αποστολή θα προτείνει σειρά «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» στα αρχικά στάδια της μεσολάβησής της για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανία, η ομάδα στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι Μάκι Σαλ της Σενεγάλης, Χακάιντε Χισιλέμα της Ζάμπιας και Αζαλί Ασουμανί των νησιών Κομόρες που ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης από τον Φεβρουάριο, θα κατευθυνθεί στην Αγία Πετρούπολη για συνομιλίες, αύριο Σάββατο, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σε μια περίοδο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, οι προσπάθειες για αναζήτηση ειρηνευτικής λύσης θα πρέπει κι αυτές να κλιμακώνονται παράλληλα» επεσήμανε χθες, Πέμπτη, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος.

«Επιθυμούμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις (…) για να δούμε αν χάρη σε αυτές τις κοινές προσπάθειες θα είναι εφικτό να πλησιάσουμε στην ειρήνη στην Ουκρανία», ανέφερε από την πλερά του ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Η Πρετόρια είχε ανακοινώσει την ειρηνευτική αποστολή τον Μάιο, αφού δέχθηκε επικρίσεις για τις στενές της σχέσεις με τη Μόσχα, καθώς η Νότια Αφρική δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς δέχεται διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Ένας Άι Βασίλης στον Λευκό Οίκο

Συνάντηση Αρχηγών Στόλου Ελλάδας-Τουρκίας στις 8-9 Ιουλίου

Μεσανατολικό-Στάρμερ: Το παλαιστινιακό κράτος είναι ένα «αδιαμφισβήτητο δικαίωμα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα