ΑΘΗΝΑ
09:25
|
05.05.2024
Ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε στον ΓΓ του ΟΗΕ την «προστιθέμενη αξία» που θα έχει ο διορισμός του ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνοντάς τον για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε προ ημερών με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στελέχη της Κομισιόν σε σχέση με τις προσπάθειές του για την επανεκκίνηση της διπλωματικής διαδικασίας για το κυπριακό.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Γκουτέρες για τις επαφές που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα με τους ηγέτες των κρατών μελών και των Ευρωπαϊκών Θεσμών ως προς την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Τόνισε πως η πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη στοχεύει στο «να λειτουργήσει επικουρικά, στο να συνδράμει στις προσπάθειες του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στις απαντήσεις που έδωσε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως προς το συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης.

Πρόσθεσε από την άλλη πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε στον ΓΓ του ΟΗΕ την «προστιθέμενη αξία» που θα έχει ο διορισμός του ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και έχουν συμφωνήσει να βρίσκονται σε επικοινωνία το επόμενο διάστημα.

Σε ερώτηση αν αναμένεται να κορυφωθεί η προσπάθεια τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες, με στόχο το συντομότερο δυνατόν να μπορέσουν να υπάρξουν οι όποιες εξελίξεις, και αν είναι δυνατόν η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Δεν μπορώ να πω ποιες θα είναι οι κινήσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο ΟΗΕ θα προσεγγίσει διερευνητικά την Τουρκία. Και κατέληξε:

«Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι από πλευράς μας καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες και αυτό νομίζω είναι αντιληπτό και στο εσωτερικό και στο διεθνές επίπεδο, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα από τις διμερείς του επαφές, μέσα από τη μεγάλη διπλωματική του προσπάθεια, αυτό που στοχεύει είναι στην καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος, μιας θετικής ατζέντας, και μέσα από μια συγκεκριμένη πρόταση, αυτή για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, η προοπτική, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Κάιρο: Καμία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα