ΑΘΗΝΑ
07:56
|
04.05.2024
Η Ρωσία έχει ήδη τοποθετήσει μια πρώτη παρτίδα τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία έχει ήδη τοποθετήσει μια πρώτη παρτίδα τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε σε ένα φόρουμ ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν απειληθεί το έδαφος ή το κράτος της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά τα σχόλια του κ. Πούτιν.

Η Λευκορωσία είναι ένας βασικός σύμμαχος της Ρωσίας και χρησίμευσε ως σημείο εκτόξευσης για την πλήρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Ο Πούτιν είπε ότι η μεταφορά των τακτικών πυρηνικών κεφαλών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η κίνηση αφορούσε τον «περιορισμό» και για να υπενθυμίσει σε όποιον «σκέφτεται να μας επιφέρει μια στρατηγική ήττα».

Όταν ρωτήθηκε από τον συντονιστή του φόρουμ για τη δυνατότητα χρήσης αυτών των όπλων, απάντησε: «Γιατί να απειλήσουμε ολόκληρο τον κόσμο; Έχω ήδη πει ότι η χρήση ακραίων μέτρων είναι δυνατή σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για το ρωσικό κράτος».

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρές πυρηνικές κεφαλές και συστήματα παράδοσης που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης ή για περιορισμένο χτύπημα. Έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν εχθρικούς στόχους σε μια συγκεκριμένη περιοχή χωρίς να προκαλούν εκτεταμένες ραδιενεργές επιπτώσεις.

Τα μικρότερα τακτικά πυρηνικά όπλα μπορεί να είναι ένα κιλότόνο ή λιγότερο (που ισοδυναμεί με χίλιους τόνους εκρηκτικής TNT). Τα μεγαλύτερα μπορεί να είναι μέχρι 100 κιλοτόνους. Συγκριτικά, η ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα το 1945 ήταν 15 κιλοτόνων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα