ΑΘΗΝΑ
23:24
|
11.05.2024
Ένα στριπ του Ρώσου Anton Gudim προ τριετίας προσαρμοσμένο στα… ελληνικά δεδομένα της Πύλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στοιβαγμένα εκατοντάδες άτομα σε αλιευτικό. Άλλοι στα καταστρώματα και άλλοι στο αμπάρι. Υπάρχει περίπτωση να ήθελαν βοήθεια;  

Τον ισχυρισμό του Λιμενικού Σώματος περί «άρνησης συνδρομής» από την πλευρά του μοιραίου αλιευτικού ανοιχτά της Πύλου, πριν από το ναυάγιο με τους 78 επιβεβαιωμένους νεκρούς και τους εκατοντάδες αγνοούμενους, κατέρριψε η οργάνωση Watch the Med – Alarm Phone, η οποία ειδοποίησε όλες τις αρχές μετά από τηλεφώνημα για βοήθεια που δέχθηκε από επιβαίνοντες.

Στο ρεπορτάζ του ο ιστότοπος Solomon γράφει:

Πρώτον, το σκάφος ήταν καταφανώς υπερφορτωμένο και μη αξιόπλοο, με τη ζωή των επιβαινόντων, οι οποίοι δεν διέθεταν καν σωστικά μέσα, να τελεί υπό διαρκή κίνδυνο.

Δεύτερον, άρνηση διάσωσης και αδυναμία προσέγγισης ή άλλης παρέμβασης από το ΛΣ θα μπορούσε να έχει νόημα εάν το σκάφος έφερε σημαία, διέθετε έγγραφα και καπετάνιο και ήταν ασφαλές. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει στην περίπτωση του αλιευτικού.

Τρίτον, τα μέσα του Λιμενικού όφειλαν να αξιολογήσουν αντικειμενικά την κατάσταση και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ανεξάρτητα από το πώς οι ίδιοι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό – ή ακριβέστερα οι συνομιλητές του Λ.Σ. – αξιολογούσαν την κατάσταση.

Τέταρτον, το αλιευτικό βρέθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας σε κατάσταση κινδύνου, που υπαγόρευε την επιχείρησης διάσωσης το αργότερο από τη στιγμή που το Λιμενικό έλαβε, μέσω του το Alarm Phone, μήνυμα SOS, το οποίο εξέπεμψαν επιβαίνοντες. Το συγκεκριμένο μήνυμα SOS δεν αναφέρεται πουθενά στις ανακοινώσεις του Λιμενικού.

Τώρα πια το Λιμενικό Σώμα λέει ότι έριξε σκοινί προς το πλοίο με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Στη συνέχεια της ενημέρωσης, το Λιμενικό σημειώνει ότι αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία «αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».

Προφανώς δεν ήθελαν… βοήθεια. Όλα καλά. Αναδημοσιεύουμε ένα στριπ του Ρώσου Anton Gudim προ τριετίας το οποίο προσαρμόστηκε προς το ελληνικότερο και πιο επίκαιρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εισβολή στη Ράφα

Καλό Πάσχα

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα