ΑΘΗΝΑ
10:16
|
19.05.2024
Μια πέτρινη πλάκα 2.800 ετών εκτέθηκε στο Ιράκ μετά την επιστροφή της από την Ιταλία μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια πέτρινη πλάκα 2.800 ετών εκτέθηκε στο Ιράκ μετά την επιστροφή της από την Ιταλία μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αναφέρει το BBC.

Το τεχνούργημα είναι εγγεγραμμένο με πλήρες κείμενο σφηνοειδής – ένα σύστημα γραφής σε πηλό σε αρχαίο βαβυλωνιακό αλφάβητο.

Οι ιταλικές αρχές το παρέδωσαν στον Πρόεδρο του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ στην πόλη της Μπολόνια την περασμένη εβδομάδα.

Δεν είναι σαφές πώς βρέθηκε το πλακίδιο – ή πώς έφτασε στην Ιταλία, όπου κατασχέθηκε από την αστυνομία τη δεκαετία του 1980.

Ο υπουργός Πολιτισμού του Ιράκ Αχμέντ Μπαντράνι είπε ότι μπορεί να είχε βρεθεί κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές του φράγματος της Μοσούλης, το οποίο κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή.

Το Ιράκ, που συχνά περιγράφεται ως το «λίκνο του πολιτισμού», είναι γνωστό, μεταξύ άλλων, για την πρώτη γραφή στον κόσμο.

Η λεηλασία των αρχαιοτήτων της χώρας εντάθηκε μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια.

Ο πρόεδρος του Ιράκ επαίνεσε τη συνεργασία που έδειξε η Ιταλία και είπε ότι θα εργαστεί για να ανακτήσει όλα τα αρχαιολογικά κομμάτια της ιστορίας του Ιράκ από το εξωτερικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Το The Comic Con επέστρεψε και είναι δίπλασιο

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο 18 Μαΐου

Disiecta Membra #13: Το «Λυξόνταρμα» ή «Of Mice and Men»

Και το Μουσείο της Ακρόπολης στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα