ΑΘΗΝΑ
05:49
|
03.03.2024
Μια πέτρινη πλάκα 2.800 ετών εκτέθηκε στο Ιράκ μετά την επιστροφή της από την Ιταλία μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια πέτρινη πλάκα 2.800 ετών εκτέθηκε στο Ιράκ μετά την επιστροφή της από την Ιταλία μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αναφέρει το BBC.

Το τεχνούργημα είναι εγγεγραμμένο με πλήρες κείμενο σφηνοειδής – ένα σύστημα γραφής σε πηλό σε αρχαίο βαβυλωνιακό αλφάβητο.

Οι ιταλικές αρχές το παρέδωσαν στον Πρόεδρο του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ στην πόλη της Μπολόνια την περασμένη εβδομάδα.

Δεν είναι σαφές πώς βρέθηκε το πλακίδιο – ή πώς έφτασε στην Ιταλία, όπου κατασχέθηκε από την αστυνομία τη δεκαετία του 1980.

Ο υπουργός Πολιτισμού του Ιράκ Αχμέντ Μπαντράνι είπε ότι μπορεί να είχε βρεθεί κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές του φράγματος της Μοσούλης, το οποίο κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή.

Το Ιράκ, που συχνά περιγράφεται ως το «λίκνο του πολιτισμού», είναι γνωστό, μεταξύ άλλων, για την πρώτη γραφή στον κόσμο.

Η λεηλασία των αρχαιοτήτων της χώρας εντάθηκε μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια.

Ο πρόεδρος του Ιράκ επαίνεσε τη συνεργασία που έδειξε η Ιταλία και είπε ότι θα εργαστεί για να ανακτήσει όλα τα αρχαιολογικά κομμάτια της ιστορίας του Ιράκ από το εξωτερικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε χρόνια χωρίς τον Μπεχράκη: «Ο Γιάννης είναι το παιδάκι μας, ο αγαπημένος μας»

Ανακαλύφθηκε τοιχογραφία του Φρίξου και της Έλλης στην Πομπηία

Disiecta Membra #2: Γκόμενες και όπλα και ναρκωτικά

Πέθανε ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα